Prøv avisen

Merkel: Vi har nået et meget godt resultat

Angela Merkel fik ikke, hvad hun var kommet efter: En traktatændring.Men selv om EU''s 27 stats- og regeringschefer natten til fredag opgav at enes om at prøve at redde euroen i fællesskab, er det en tilfreds tysk forbundskansler, der efter ni timers tov Foto: Georges Gobet

Tysk kansler vinker farvel til traktatændring, men er glad for, at de fleste EU-lande vil skærpe budgetregler

Angela Merkel fik ikke, hvad hun var kommet efter: En traktatændring.

Men selv om EU's 27 stats- og regeringschefer natten til fredag opgav at enes om at prøve at redde euroen i fællesskab, er det en tilfreds tysk forbundskansler, der efter ni timers tovtrækkeri på EU-topmødet møder pressen i Bruxelles.

I stedet for en ændret traktat har Merkel nemlig nu fået håndslag fra de andre 16 eurolande og også flere af de øvrige EU-lande på, at de til marts næste år vil have en aftale klar om at stramme budgetdisciplinen uden om EU-traktaterne.

- Det er et meget, meget vigtigt resultat, fordi vi har lært af fortidens fejl, siger kansleren.

Dermed henviser hun til, at gældskrisen blandt andet er løbet løbsk, fordi eurolande som Grækenland og Italien har kunnet bryde EU's budgetregler uden at blive straffet.

For fremtiden skal reglerne være bindende. Samtidig får EU-Kommissionen flere beføjelser til at skride ind over for lande, der bryder reglerne og bliver ved med at låne penge, selv om de ikke kan betale dem tilbage.

- Vi kommer til at skabe en finanspolitisk union for euroen, som samtidig også er en stabilitetsunion, siger Angela Merkel, som gentager, at der er tale om et "meget godt resultat".

Blandt andet kan hun glæde sig over, at den udvidede eurogruppe er gået med til at nedfælde en såkaldt gældsbremse i de nationale forfatninger.

Her vil landene forpligte sig til at holde op med at optage nye lån og begynde at betale af på gælden, når den når op på 60 procent af bruttonationalproduktet.

Når Merkel og hendes EU-kolleger efter et par timers hvile mødes igen senere fredag, vil de blandt andet tage fat på de fortsat vanskelige drøftelser om, hvilket retligt grundlag den mellemstatlige aftale skal hvile på. Det er uvist, hvorvidt de når i hus med det på topmødet.