Merkels udfordrer genopliver flygtningedebat

Den tyske kansler er kommet under fornyet beskydning for sin flygtningepolitik to måneder inden det tyske valg. Merkels socialdemokratiske udfordrer, Martin Schulz, gør ret i at trække temaet ind i valgkampen, men risikerer samtidig at lægge sig ud med det meste af EU, mener tysk professor

Lederen af det tyske socialdemokrati, Martin Schulz, besøgte i torsdags Sicilien for at høre mere om Italiens udfordringer med de titusinder af flygtning og migranter, som landet modtager og har modtaget. Her ses han i midten sammen med borgmesteren i Catania, Enzo Bianco (th.) og officerer fra den italienske kystvagt i Catania.
Lederen af det tyske socialdemokrati, Martin Schulz, besøgte i torsdags Sicilien for at høre mere om Italiens udfordringer med de titusinder af flygtning og migranter, som landet modtager og har modtaget. Her ses han i midten sammen med borgmesteren i Catania, Enzo Bianco (th.) og officerer fra den italienske kystvagt i Catania. . Foto: Orietta Scardino/AP/ritzau.

Hvis tyskerne skulle have været til valg for et år eller halvandet siden, ville temaet flygtninge formentlig have stået øverst på den politiske dagsorden. Det ville have givet den kristeligt-demokratiske forbundskansler Angela Merkel sin sag for med historisk ringe tillid i befolkningen, efter at hun egenrådigt havde åbnet grænsen for flygtninge og ifølge kritikere banet vej for det højrenationale Alternativ for Tysklands succes. Flygtningetemaet blev imidlertid trængt tilbage af globale omvæltninger såsom Brexit og valget af Donald Trump til USA’s præsident. Merkel har genvundet den solide opbakning, og hendes parti CDU har hidtil undgået flygtningetemaet.

Men nu, to måneder inden det tyske forbundsdagsvalg, genopliver hendes udfordrer, det socialdemokratiske SPD’s Martin Schulz temaet. Schulz, som i går besøgte det økonomisk trængte Italien, der konstant modtager bådflygtninge, advarer om en ny flygtningekrise og går hårdt i rette med kansleren.

”Mere end en million flygtninge kom i 2015 til Tyskland – i store træk ukontrolleret. Kansleren åbnede grænsen til Østrig af humanitære grunde, men desværre uden først at høre vores partnere i Europa. Hvis vi ikke handler nu, kan situationen gentage sig,” sagde Schulz forleden til avisen Bild am Sonntag og uddybede kritikken under gårsdagens besøg på Sicilien, hvor han talte med bådflygtninge, Røde Kors-personale og politikere.

”Vi har en uløst situation i Europa. Der er spildt megen tid de seneste to år,” siger han ifølge nyhedsmagasinet Der Spiegel med henvisning til, at EU ikke har formået at finde en fælles løsning på flygtningeproblemet.

Martin Schulz vil løse problemet ved at skære i EU-midler til lande som Ungarn og Polen, som ikke ønsker at tage del i fordelingen af flygtninge. Et forslag, han allerede kom med som EU-parlamentariker i 2014.

Cirka 2000 mennesker er allerede druknet i Middelhavet i år, skibe ankommer næsten dagligt til Italiens kyst, og op mod 200.000 flygtninge og migranter ventes i år at ankomme til det pressede land.

Det er godt, at Schulz gør op med Merkels strategi om at holde flygtninge- og migrationsproblemet ude af valgkampagnen, men han løber samtidig en stor risiko. Det mener Hans Joas, adjungeret professor i sociologi og socialfilosofi ved Humboldt Universitet i Berlin.

”Den løsning, han tilbyder, vil ikke virke. Den er uacceptabel for de fleste europæiske regeringer, og hans træk er derfor risikabelt for ham. Det er konsekvensen af at udpege den mest lidenskabelige ’pro-europæer’ som kandidat for SPD,” siger Hans Joas og henviser til Schulz’ 22 år i Europa-Parlamentet, herunder som formand.

Selvom flygtningespørgsmålet hidtil har været fraværende i valgkampen, står det øverst på befolkningens liste over politiske problemer, viser en rundspørge foretaget for tv-stationen ARD.

”Men det er vanskeligt at sige, om Schulz vil vinde vælgere, for en europæisk løsning på problemet ligger langt uden for tyskernes horisont, og Merkel står stadig forrest i horisonten,” siger valgforsker Gero Neugebauer fra Det Frie Universitet i Berlin med henvisning til, at mange tyskere betragter kansleren som det sikre kort i en tid præget af global uro.

Schulz’ forsøg på at genoplive flygtningedebatten viser, hvor desperat SPD er, mener politisk kommentator og forfatter Matthias Heitmann. Han peger på, at SPD i årevis har famlet efter en selvstændig politik som følge af regeringssamarbejdet med Merkels CDU. Partiet oplevede kolossal fremgang, da Schulz tidligere på året blev formand, men er siden gået tilbage igen.

”Det er nærmest umuligt at positionere sig mellem det åbenlyst flygtningefjendske Alternativ for Tyskland og Merkels pseudo-humanitære CDU. Det eneste gode argument er, at hendes parti mistede kontrollen med flygtningestrømmen, hvilket er rigtigt. Men det føjer ikke noget til den allerede lave tillid til SPD’s evne til at skabe bedre kontrol og sikkerhed,” siger Matthias Heitmann med henvisning til de kaotiske tilstande ved demonstrationer under G20-topmødet i den socialdemokratisk-ledede bystat Hamborg tidligere på måneden.