Merkels udfordrer ramte ved siden af tyskernes bekymring

Den socialdemokratiske kanslerkandidat Martin Schulz er svækket efter valgfiasko i Nordrhein-Westfalen. Schulz taler om social retfærdighed, men vælgerne vil have sikkerhed. Her er Merkel det sikre kort, lyder det

Nu spørger mange tyske socialdemokrater sig selv om, hvordan det kunne gå så galt, efter at SPD i søndags led et sviende nederlag til Merkels CDU i Tysklands folkerigeste og traditionelt socialdemokratiske delstat.
Nu spørger mange tyske socialdemokrater sig selv om, hvordan det kunne gå så galt, efter at SPD i søndags led et sviende nederlag til Merkels CDU i Tysklands folkerigeste og traditionelt socialdemokratiske delstat. Foto: Michael Sohn/AP/Ritzau foto.

I april stod de tyske social-demokraters kanslerkandidat, Martin Schulz, foran en begejstret folkemængde i et af delstaten Nordrhein-Westfalens kulminedistrikter og proklamerede: Hvis det socialdemokratiske SPD sejrer her, vil det også vinde det tyske forbundsdagsvalg til september og vælte den kristeligt demokratiske forbundskansler Angela Merkel.

Nu spørger mange tyske socialdemokrater sig selv om, hvordan det kunne gå så galt, efter at SPD i søndags led et sviende nederlag til Merkels CDU i Tysklands folkerigeste og traditionelt socialdemokratiske delstat. Det er kun anden gang, at CDU på 50 år har vundet et valg i den tidligere vesttyske delstat, og tyske medier betegner resultatet som et ”politisk jordskælv”, der vil få stor betydning for det store tyske valg til september.

”Jeg er ingen tryllekunstner,” lød det i går fra Martin Schulz, som for blot tre måneder siden vakte eufori i det socialdemokratiske bagland og trak partiet ud af 10 års krise, da han blev udpeget som kanslerkandidat og formand efter den upopulære Sigmar Gabriel. Siden har partiet lidt nederlag ved tre delstatsvalg, og søndagens fiasko skyldes ikke mindst, at Schulz’ fokus på social retfærdighed ikke har tilstrækkeligt tag i tyskerne, mener forskere.

”Vælgere i delstaten bekymrede sig især om uddannelse efterfulgt af indvandring og infrastruktur. Men SPD valgte at fokusere på social retfærdighed, som ikke stod højt på dagsordenen. Økonomien er relativt god, og arbejdsløsheden er historisk lav, selvom visse dele af delstaten er alvorligt ramt af problemer,” siger Kai Arzheimer, professor i statskundskab ved universitetet i Mainz.

SPD har tabt delstatsvalg i både Saarland og Schleswig-Holstein inden for de seneste måneder, og med søndagens nederlag i en af dets historiske højborge er det vanskeligt at forestille sig, at partiet vil kunne udfordre Merkels CDU til september, vurderer Kai Arzheimer.

”SPD har haft tre elendige delstatsvalg i løbet af blot et par måneder og har nu formentlig mistet regeringsmagten i to af delstaterne. Det svækker alvorligt Schulz som kandidat,” siger han.

Schulz har profileret sig på klassiske socialdemokratiske mærkesager, men partiet har ikke formået at levere konkret politisk indhold, forklarer politolog og professor emeritus ved Universitetet i Magdeburg, Wolfgang Renzsch.

”Partiet har talt meget om social retfærdighed, men det generelt vigtige emne forbliver abstrakt for mange vælgere, for eksempel når partiet på valgplakater henviser til noget så intetsigende som ’social retfærdighed for alle’,” siger han.

Nordrhein-Westfalen står med en række konkrete problemer, som SPD ikke har gjort tilstrækkeligt ved, tilføjer Wolfgang Renzsch. En katastrofal infrastruktur skaber timelange køer på motorvejene, og trods mange års debat om et elendigt uddannelsesniveau er uddannelse det område, hvor der bruges færrest penge pr. indbygger.

Den vigtigste faktor er dog formentlig, at tyskerne især lægger vægt på national sikkerhed, og her er CDU det sikre kort, understreger professoren.

”Selvom sikkerheden er blevet skærpet, føler folk sig stadig utrygge,” siger han og peger især på terrorangrebet i Berlin i juledagene 2016 og masseovergrebene i Köln nytårsnat sidste år.

”CDU har i langt højere grad adresseret spørgsmålet om national sikkerhed, som ligger mange vælgere på sinde. Merkel står stærkt og kan føre valgkamp ved blot at sige: ’I kender mig’. Det er en kæmpe fordel. Folk ved, at hun ikke vil belemre dem for meget og samtidig styre landet gennem stormfulde tider.”

Efter at have tabt tre delstatsvalg står SPD med ringe chancer ved valget til september, tilføjer han.

”Det bliver meget vanskeligt for partiet at ændre kurs og adressere de spørgsmål, herunder sikkerhed, som er vigtige for vælgerne.”