Prøv avisen

Merkels udkårne opgiver at blive tysk kansler

Annegret Kramp-Karrenbauer, der i december 2018 blev valgt som leder af det konservative CDU og dermed kørt i stilling som Angela Merkels arvtager, trækker sig som kanslerkandidat. (Arkivfoto) Foto: Fabian Bimmer/Reuters

Annegret Kramp-Karrenbauer trækker sit kanslerkandidatur og understreger, at CDU ikke må samarbejde med AfD.

Annegret Kramp-Karrenbauer, der leder Tysklands CDU, trækker sig som kandidat til at efterfølge Angela Merkel som tysk forbundskansler.

Det siger hun mandag ved en pressekonference i Berlin.

Hun forbliver partileder, indtil en anden kanslerkandidat er fundet, siger hun.

Hun vil også forblive tysk forsvarsminister i resten af den indeværende valgperiode. Der er tysk forbundsdagsvalg næste år.

- Jeg giver denne meddelelse i dag, efter at jeg længe har overvejet min beslutning, siger hun.

- Partiledelse og kanslerkandidatur skal være placeret hos den samme person, lyder det fra Kramp-Karrenbauer.

Den 57-årige Kramp-Karrenbauer omtales ofte med sine initialer AKK. Hun blev ny partileder efter Merkels tilbagetræden fra posten i 2018.

Hun trækker sig efter en række nederlag til CDU ved delstatsvalg. Partiet har især mistet terræn ved flere delstatsvalg i det østlige Tyskland.

Hun siger, at hun ikke mener, at hendes beslutning vil skade stabiliteten i den regerende koalition, hvor konservative CDU arbejder sammen med det bayerske søsterparti CSU og socialdemokraterne i SPD.

Beslutningen om at træde tilbage fra partitoppen kommer efter et delstatsvalg i Thüringen, der har skabt krise i regeringspartiet.

Her valgte Merkels parti at samarbejde med det højreorienterede parti Alternative für Deutschland (AfD), hvilket udløste en strid mellem partiets topledelse i Berlin og ledere i delstaten.

- Enhver tilnærmelse mod AfD svækker CDU, siger AKK mandag.

Hun tilføjer, at hendes holdning til det indvandringskritiske parti er helt klar.

- Der må ikke være nogen tilknytning til AfD, der må ikke være noget samarbejde med AfD, siger hun ifølge den tyske avis Die Zeit.

Merkel kritiserede i sidste uge ligeledes begivenhederne i Thüringen.

- Det er utilgiveligt, og det skal trækkes tilbage, sagde Merkel om samarbejdet mellem hendes partifæller i Thüringen og AfD.

Som partileder lykkedes det ikke AKK at løse krisen under krisemøder med partifællerne i Thüringen.

Forsvarsministerposten i Tyskland, som AKK sidder på, er kendt for ofte at være udfordrende. Blandt andet fordi det tyske forsvar, Bundeswehr, har været præget af historier om højreekstremisme og dårligt udstyr.

/ritzau/dpa