Metaldetektorer ved moské giver uro i Jerusalem

En person blev dræbt i forbindelse med uro i går ved al-Aqsa moskéen i Jerusalem. Muslimer føler sig provokeret af israelske sikkerhedsforanstaltninger

Kun mænd over 50 år fik adgang til at bede i al-Aqsa-moskéen i går, og det førte til uro flere steder i Jerusalem. –
Kun mænd over 50 år fik adgang til at bede i al-Aqsa-moskéen i går, og det førte til uro flere steder i Jerusalem. – . Foto: Mostafa Alkharouf/Anadolu Agency/ritzau.

De første taktfaste råb om at ville ofte ”blod og sjæl for at beskytte al-Aqsa” foran de svært bemandede israelske politiafspærringer, lød allerede i de tidlige morgentimer. Og i den sidste halve time inden middagsbønnen strømmede tusinder af muslimer i retning af Jerusalems gamle by på vej til al-Aqsa-moskéen på Haram al-Sahrif, også kaldet Tempelbjerget. Vel vidende, at også de ville blive standset af bevæbnede israelske politifolk.

Israels regering besluttede på et fire timer langt møde natten mellem torsdag og fredag, at den ikke ville fjerne de kontroversielle metaldetektorer, der i søndags blev opstillet ved indgangen til al-Aqsa-komplekset. Der var ellers blevet lagt pres på den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, både fra Saudi-Arabien, Jordan, USA og Tyrkiet og fra hans egen efterretningstjeneste, Shabak, for at fjerne de elektroniske porte for sikre roen i Jerusalem og i de besatte områder.

Regeringen besluttede i går morges at overlade beslutningen om at fjerne metal- detektorerne til politiet.

”Israel ser sig forpligtet til at bevare status quo på Tempelbjerget og fri adgang til de hellige steder. Kabinettet har givet politiet ansvaret for at sikre den frie adgang og samtidig bevare den offentlige orden,” hed det i udtalelsen fra Benjamin Netanyahus regering.

Politiet valgte at indskrænke de, der ville få adgang til at bede på Tempelpladsen, til mænd over 50 år.

”Vi vil bede ved al-Aqsa, ikke andet, men Israel, der foregiver at være et demokratisk land, forhindrer os i at komme frem,” sagde en tydeligt ophidset sheikh Shawfat Freij fra Den Islamiske Bevægelse i Israel, da han som tusinder af andre israelske muslimer, blev standset ved en vejspærring på vej til Jerusalem.

Han og hans bus nåede dog frem, men da han er under 50 år, blev sheikh Freij henvist til at bede i Salah a-Din gaden over for den gamle bymur. Sammen med tusindvis af andre.

Metaldetektorerne ved indgangen til al-Aqsa-moskéen blev sat op som følge af et terrorangreb forrige fredag. Tre israelske palæstinensiske statsborgere, der havde smuglet våben ind i al-Aqsa-moskéen, skød og dræbte to israelske politifolk. De tre gerningsmænd blev dræbt på pladsen uden for moskéen.

Muslimerne betragter dog ikke detektorerne som en sikkerhedsforanstaltning, men som et forsøg på israelsk overtagelse af et muslimsk helligt sted, forklarer Abbas Mansour, næstformand i Den Islamiske Bevægelse i Israel.

”Vi muslimer betragter det ikke som en sikkerhedsforanstaltning. Vi ser det i en sammenhæng, hvor der dagligt er radikale israelske bosættere, der besøger al-Aqsa-området, og vi hører udtalelser også fra israelske ministre, der vil have lov til at bede dér og ændre den 50 år gamle status quo-balance. Det er en provokation, en trussel imod al-Aqsa”.

”Al-Aqsa er vigtigere end den enkeltes liv og blod,” sagde Jerusalems øverste religiøse myndighed, mufti Muhammad Hussein, i går.

Hans udtalelse var muligvis med til at opildne de unge mænd, der efter bønnen udtrykte deres vrede over for Israel med taktfaste råb og ved at kaste flasker og sten efter de israelske betjente, der svarede igen med chok-granater og skumkugler.

Den palæstinensiske Røde Halvmåne-organisation rapporterede, at en 18-årig palæstinenser blev skudt og dræbt af en væbnet israelsk bosætter i Ras el-Amud-kvarteret i Østjerusalem. Desuden blev 20 palæstinensere og fire israelske politifolk kvæstede, i sammenstød flere steder i og omkring Jerusalem efter bønnen.

Der var også sammenstød mellem israelske soldater og palæstinensere flere steder på Vestbredden. Ialt blev mindst 190 mennesker meldt såret.

Motti Keydar, Mellemøst - og islamforsker ved det israelske Bar Ilan Universitet mener, at regeringens beslutning om ikke at fjerne metaldetektorerne signalerer styrke.

”At fjerne dem vil være en retræte og et skridt, der bærer kimen til den næste voldsrunde i sig, fordi det ville demonstrere israelsk svaghed. Muslimerne må en gang for alle forstå, at det islamiske styre i Jerusalem sluttede med afslutningen af Første Verdenskrig. Der er israelsk suverænitet i Jerusalem, og metaldetektorerne er en sikkerhedsforanstaltning installeret af den instans, der har ansvar for sikkerheden,” siger han.

Den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, har bedt den amerikanske præsidents svigersøn Jared Kushner, der er særlig Mellemøstenansvarlig, om at overbevise Israel om at fjerne metal- detektorerne. Tilsvarende har den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, opfordret den israelske præsident, Ruvi Rivlin, til at øve indflydelse på Netanyahu-regeringen.

Ifølge arabiske medier forsøger Israel og Jordan sammen at finde en løsning på sikkerhedsforanstaltningerne omkring al-Aqsa.