#MeToo-kampagne rammer fransk politiker og svenske mediefolk

Præsident Macrons partifælle beskyldes for sexchikane, mens tre svenske mediefolk er fritaget for tjeneste.

Harvey Weinstein-sagen fik i sidste weekend den amerikanske skuespillerinde Alyssa Milano til at opfordre kvinder til at skrive "#MeToo" (også mig, red.) på sociale medier, hvis de havde været udsat for seksuelle overgreb.
Harvey Weinstein-sagen fik i sidste weekend den amerikanske skuespillerinde Alyssa Milano til at opfordre kvinder til at skrive "#MeToo" (også mig, red.) på sociale medier, hvis de havde været udsat for seksuelle overgreb. Foto: /ritzau/AP/Richard Shotwell/arkiv

En tidligere ansat beskylder den franske præsident Emmanuel Macrons partifælle Christophe Arend for seksuelt overgreb.

Den 29-årige kvinde, der ønsker at være anonym, fortæller således til den franske radiokanal Franceinfo, at hun arbejdede som Arends assistent, da chikanen fandt sted tidligere i år.

- For eksempel prøvede han at åbne min bh, når jeg gik forbi, så han kunne røre mine bryster, siger hun.

Parlamentsmedlem Christophe Arend fra Macrons regeringsparti, La République en marche, nægter ifølge det franske nyhedsbureau AFP alle beskyldninger mod ham.

Artiklen fortsætter under annoncen

Under hashtagget #Balancetonporc (afslør din gris, red.) har et stigende antal franske kvinder den seneste tid afsløret historier om chikane og sexmisbrug.

Det sker i kølvandet på en sag om Hollywood-producenten Harvey Weinstein, der beskyldes for sexchikane, overgreb og voldtægt af en lang række kvinder.

Weinstein-sagen fik i sidste weekend den amerikanske skuespillerinde Alyssa Milano til at opfordre kvinder til at skrive "#MeToo" (også mig, red.) på sociale medier, hvis de havde været udsat for seksuelle overgreb, for at skabe opmærksomhed omkring problemet.

Ifølge programmet TalkWalker er hashtagget siden blevet nævnt 1,7 millioner gange på Facebook og ifølge Trendsmap 1,5 millioner gange på Twitter. Det rapporterer Al Jazeera.

Også den svenske medieverden er blevet ramt af "#MeToo"-kampagnen.

Således er den svenske TV4-vært Martin Timell blevet taget af skærmen efter beskyldninger om, at han i årevis har chikaneret kvindelige medarbejdere seksuelt.

Samtidig beskyldes en chef for kanalen SVT af flere kvindelige ansatte for seksuel chikane i form af kys, kram og upassende opførsel. Fredag blev han politianmeldt.

Chefen har valgt at opsige sin stilling med øjeblikkelig virkning. Det skriver det norske nyhedsbureau NTB.

Ligeledes fredag oplyste avisen Aftonbladet, at en af dens medarbejdere har valgt at tage en "time out". Det sker, efter en kvindelig journalist på sociale medier havde anklaget ham for voldtægt og overgreb.

Ifølge Aftonbladet er der iværksat en undersøgelse af sagen.

Det er ikke første gang, at en kampagne med ordene "Me Too" har været brugt i forbindelse med seksuelle overgreb. Allerede i 2007 lancerede amerikanske Tarana Burke en "Me Too"-bevægelse.

/ritzau/