Mette Frederiksen kaldes en af Europas dygtigste før Nato skal vælge ny chef

Mette Frederiksen er en af Europas dygtigste statsministre, lyder det på pressemøde forud for Nato-møde.

Bliver det statsminister Mette Frederiksen (S), der skal afløse Jens Stoltenberg på posten som Natos næste generalsekretær? Det spørgsmål vil måske blive besvaret inden for de kommende seks uger, hvor Nato skal holde et afgørende topmøde i Vilnius.
Bliver det statsminister Mette Frederiksen (S), der skal afløse Jens Stoltenberg på posten som Natos næste generalsekretær? Det spørgsmål vil måske blive besvaret inden for de kommende seks uger, hvor Nato skal holde et afgørende topmøde i Vilnius. Foto: Wolfgang Rattay/Reuters.

Norges statsminister, Jonas Gahr Støre, holdt ikke igen, da han tirsdag blev bedt om at vurdere Mette Frederiksen (S) som mulig ny generalsekretær for Nato.

På et fælles pressemøde med Natos afgående generalsekretær, Jens Stoltenberg, sagde den norske statsminister blandt andet:

- Jeg kunne bruge lang tid på at tale godt om Mette Frederiksen. Hun er af Europas dygtigste statsministre. En af dem, jeg kender bedst, og som jeg har tættest kontakt med. Jeg har kun gode ting at sige om hende.

- Men diskussion om, hvem der skal lede Nato tager vi en anden gang, siger Jonas Gahr Støre på et fælles pressemøde med den afgående generalsekretær for Nato, Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg selv vil ikke gå ind i diskussion. Det sagde han til Ritzau i sidste uge, og det gentog han på pressemødet i Oslo tirsdag.

Pressemødet kommer forud for, at Norge onsdag og torsdag er vært for et møde for Nato-landenes udenrigsministre. Her deltager blandt andre Danmarks udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M).

Mødet er af de sidste ministermødet forud for det afgørende Nato-topmøde i Litauens hovedstad Vilnius i juli. Her kan Nato-landene måske ende med at udpege den næste generalsekretær for forsvarsalliancen.

Den norske avis VG talte for nylig med to "centrale kilder", som peger på, at Mette Frederiksen er i spil til posten.

- Hendes navn er nu på bordet hos Natos 31 topledere, som bestemmer, hvem der skal lede Nato, skrev VG.

De to centrale kilder tilføjer ifølge det norske medie, at den danske statsminister er særligt vellidt af USA's præsident, Joe Biden. USA er Natos største medlemsland, og Bidens stemme er derfor afgørende.

Forud for Nato-topmødet skal Mette Frederiksen på besøg hos netop Joe Biden i USA. Det sker 5. juni, og dermed får hun en unik chance for at tale direkte med manden med den afgørende stemme i Nato kort før topmødet.

Senest en dansk statsminister besøgte Det Hvide Hus var i marts 2017.

Det fremgår ikke af artiklen i VG, om "de to centrale kilder" skulle være netop de to nordmænd på pressemødet, Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre - eller nogle af deres nærmeste medarbejdere. Men de norske meldinger har vakt opsigt. Ikke mindst fordi Natos nuværende generalsekretær kommer fra Norge.

Den danske statsminister har dog afvist, at hun skulle være på vej væk fra Christiansborg.

- Jeg har set den norske artikel og tror, at når vi nærmer os, at posterne skal besættes, så vil der være forskellige rygter. Men jeg er ikke kandidat. Det kan jeg afvise. Jeg er meget, meget glad for at være statsminister i Danmark, sagde Mette Frederiksen for nylig.

Jens Stoltenbergs mandat i Nato er blevet forlænget flere gange, og han har været generalsekretær i Nato i næsten ni år.

Men Stoltenberg har meddelt, at han ikke ønsker forlængelse, når den nuværende kontrakt udløber til oktober.

/ritzau/