Mette Frederiksen: Vi går ind i ny æra for globalisering

EU bliver nødt til at sige farvel til den blinde tiltro til frie markedskræfter og arbejdsdeling mellem lande.

EU bliver nødt til at sige farvel til den blinde tiltro til frie markedskræfter og arbejdsdeling mellem landene. Det siger statsminister Mette Frederiksen (S). På vej ind til EU-topmøde i Bruxelles varsler hun en ny æra for globaliseringen.
EU bliver nødt til at sige farvel til den blinde tiltro til frie markedskræfter og arbejdsdeling mellem landene. Det siger statsminister Mette Frederiksen (S). På vej ind til EU-topmøde i Bruxelles varsler hun en ny æra for globaliseringen. Foto: Stephanie Lecocq/Ritzau Scanpix.

- I de senere år har der været en klar arbejdsdeling mellem landene. Det har vi nydt godt af. For vi har kunnet købe utrolig mange ting til meget lave priser. Men den tid tror jeg simpelthen, er slut nu.

Sådan lyder det fra statsminister Mette Frederiksen (S).

På vej ind til et EU-topmøde i Bruxelles, som ventes at markere et skifte i EU's syn på globalisering, lægger statsministeren ikke skjul på, at der er store forandringer i gang.

- Det er et skift fra den doktrin eller fra den næsten blinde tiltro, der har været til de fri markedskræfter, igennem ganske mange år, siger Mette Frederiksen.

Groft sagt har EU og skiftende regeringer i Danmark opereret ud fra, at globalisering og frihandel ville fortsætte med at løfte alle deltagende lande i verden.

Derfor har udflytning af produktion til Asien, afhængighed af råstoffer fra Kina, og forsyningskæder, der risikerer at bryde sammen uden input fra andre kontinenter, ikke været set som en trussel.

Men det har ændret sig. Ikke mindst i lyset af coronapandemien og Ruslands krig i Ukraine, siger Mette Frederiksen.

- Vi oplevede en pandemi, hvor vi ikke kunne beskytte vores egen befolkning, fordi der var nogle opgaver, vi havde udliciteret til andre, siger Mette Frederiksen.

Under coronaepidemien kom Danmark en overgang i den usædvanlige situation, at man ikke kunne få leveret tilstrækkeligt af de afgørende produkter som håndsprit, masker og værst af alt: vacciner.

For produktionen var i flere tilfælde ikke længere tilstede i Europa.

Kort efter epidemiens afslutning har krigen i Ukraine understreget, at EU-landene også var dybt afhængige af energi fra Rusland.

Siden er fokus skiftet til kritiske råstoffer og teknologi, som anvendes i den grønne omstilling.

Her har Kina målrettet sat sig på produktion og forarbejdning af en række råstoffer, som EU-landene er dybt afhængige af.

Og USA har udfordret EU ved at åbne for massiv statsstøtte til grønne virksomheder, der etablerer sig i USA.

- Der er en meget stor bevidsthed i Europa om, at vi må ikke gå fra en afhængighed, nemlig af de fossile brændstoffer, til en ny afhængighed eksempelvis på teknologisiden.

- Så med andre ord skal vi europæere kunne meget mere selv. Altså, vi skal kunne producere mere selv. Vi skal være mere innovative, siger Mette Frederiksen.

Det ventes at blive et af emnerne på topmødet, som afsluttes fredag.

/ritzau/