Prøv avisen

Mexico går til valg på blodig baggrund

Mexicanske soldater holder vagt ved Fernando Ángeles Juárez's begravelse i Ocampo. Borgmesterkandidaten blev dræbt i sit hjem i sidste uge. Foto: Raul Tinoco/Ritzau Scanpix

Vold, kriminalitet og korruption er nogle af temaerne ved Mexicos valg, som er et af de blodigste i årtier med over 120 dræbte politikere og kandidater.

Fernando Ángeles Juárez var i gang med at forberede sig til et valgmøde, da han torsdag i sidste uge blev ramt af skud og døde.

Den 64-årige forretningsmand var kandidat til borgmesterposten i Ocampo, en mindre by i det vestlige Mexico.

Han er blot én ud af 122 politikere, som er blevet dræbt siden september sidste år, da udvælgelsen af kandidater til valget den 1. juli begyndte.

Det gør valgkampen op til søndagens valg til den blodigste i to årtier.

De fleste af de dræbte har været lokalpolitikere som Juárez, viser tal fra analyseinstituttet Etellekt. Af dem var mindst 40 kandidater eller kandidathåb.

Det usædvanlige ved drabet på Juárez i Ocampo er, at hele byens politistyrke på 28 mand er blevet anholdt på mistanke for at have forbindelse til drabet, skriver mexicanske medier.

De 28 anholdte politifolk efterforskes for "potentielle krænkelser af politiets adfærdskodeks", hedder det i en udtalelse fra det føderale politi.

I udtalelsen nævnes drabet på Fernando Ángeles Juárez ikke direkte, men mexicanske medier skriver, at det lokale politi mistænkes for at stå i ledtog med kriminelle bander.

Sagen fra Ocampo er et af de seneste eksempler på de enorme udfordringer med dødelig vold og udbredt korruption, som Mexico står over for.

Disse emner er højt på dagsordenen ved søndagens valg, hvor mexicanerne skal vælge både en ny præsident og tusindvis af repræsentanter til poster på føderalt, statsligt og kommunalt plan.

Men over 1000 kandidater har trukket sig, særligt på lokalt plan, af frygt for deres sikkerhed. Det skriver dagbladet Milenio.

Sidste år satte Mexico en tragisk rekord med omkring 29.000 dræbte - det højeste antal, siden man for 21 år siden begyndte at registrere drab.

Hvis volden fortsætter, som den har gjort siden nytår, vil Mexico muligvis runde 30.000 drab, når statistikken for 2018 skal gøres op.

Det er disse tal, den næste præsident skal forsøge at nedbringe.

Men ingen af de fire præsidentkandidater har præsenteret en strategi for, hvordan de vil nedbringe antallet af drab. Heller ikke de to foregående regeringer har formået at løse problemet.

- En kandidat taler om amnesti, en anden taler om at skære hænderne af folk, siger Edgardo Buscaglia, der forsker i international organiseret kriminalitet ved Columbia University, til nyhedsbureauet AP.

De to andre kandidater har ikke foreslået nogen løsninger, der adskiller sig fra den nuværende politik, som tydeligvis ikke har virket, tilføjer forskeren.

I stedet bør Mexico se nærmere på andre landes erfaringer.

- Fremtiden for Mexico er at nærme sig Colombia, Italien og andre lande, som har formået at få situationen under kontrol gennem retsinstanserne, siger Buscaglia.

Meningsmålingerne peger på, at Mexicos næste præsident bliver den venstreorienterede Andres Manuel Lopez Obrador, som er tidligere borgmester i Mexico City.

Hans popularitet er vokset støt i takt med vreden blandt Mexicos 90 millioner vælgere over de traditionelle partier og ikke mindst den omfattende kriminalitet og korruption.

/ritzau/