Prøv avisen

Mexicos modigste kvinde

Efter at have modtaget dødstrusler fra et narkokartel flygtede Marisol Valles García til USA. Foto: Jesus AlcazarAFP.

Som politichef i en by plaget af blodig narkokrig blev 21-årige Marisol Valles García kendt som "Mexicos modigste kvinde". Nu er hun flygtet til USA

21-årige Marisol Valles García vidste, hvad hun gik ind til, da hun i oktober blev politichef i byen Praxédis G. Guerrero, en frontlinjeby i Mexicos blodige narkokrig. Narkogangstere havde året forinden bortført hendes forgænger og smidt hans afhuggede hoved på trappen foran politistationen, og ingen ville have den ledige stilling. Undtagen den unge studerende og mor til en lille søn.

"Jeg gør det for mit folk. Dette er ikke for min egen skyld. Jeg er træt af al narkovolden," sagde hun.

Marisol Valles Garcías indsættelse blev genstand for international opmærksomhed, og hun blev udråbt til "Mexicos modigste kvinde". I en offentlig meningsmåling stemte den amerikanske tv-station CNN's seere hende ind på fjerdepladsen på listen over "de 10 mest fascinerende mennesker i 2010".

Nu har hun tilsyneladende givet op. Efter at have modtaget dødstrusler fra en narkobande er Marisol Valles García sammen med sin familie flygtet over grænsen til den amerikanske delstat Texas for at søge politisk asyl. Hun er nu fyret fra stillingen som politichef for at have forladt sin post uden tilladelse.

Praxedis G. Guerrero er overordentlig hårdt ramt af af de bortførelser og brutale mord på politifolk, lokale borgmestre og civile borgere, som plager området omkring Mexicos voldeligste by, Ciudad Juárez nær den amerikanske grænse. Her har to rivaliserende narkokartellers krig mod myndighederne og mod hinanden over lukrative smuglerruter kostet godt 8000 mennesker livet i løbet af de seneste tre år. Mexicos samlede dødstal i narkokrigen har rundet 30.000 personer, siden præsident Felipe Calderon i 2006 erklærede krig mod narkokartellerne og indsatte hæren.

Narkovolden har forvandlet Praxedis G. Guerrero fra et stille landbrugssamfund med 8500 indbyggere til et lovløst ingenmandsland. Det bestialske mord på Marisol Valles Garcías forgænger, Manuel Castro, er blot et blandt mange, og 15 ud af 17 politifolk under hans ledelse blev myrdet i andre attentater.

Den bebrillede og altid jeansklædte Marisol Valles García, der læser kriminologi på Guadalajaras universitet, understregede fra begyndelsen, at hun ville overlade bekæmpelsen af organiseret kriminalitet til de regionale og føderale myndigheder, der har udstationeret tusinder af soldater til området. I stedet ville hun og hendes mandskab koncentrere sig om at bekæmpe småkriminalitet som cykeltyverier og husspektakler og på at gå fra hus til hus for at opfordre indbyggerne til at styrke byens sociale limning ved eksempelvis at lade deres børn deltage i idrætsaktiviteter på bytorvet.

Marisol Valles García er ikke den eneste mexicanske kvinde, der har sagt ja til et særdeles farligt politijob. I nabobyen Guadalupe var den 28-årige Erika Gándara den eneste aktive politiofficer, indtil hun blev bortført i december. Hun er ikke set siden.

nyholm@k.dk