Prøv avisen

Michael Bloombergs præsidentdrøm lever

New Yorks tidligere borgmester Michael Bloomberg ventes snart at meddele, at han vil forsøge at blive Demokraternes kandidat til præsidentvalget i USA næste år. Her ses den 77-årige forretningsmand under en mediekonference i Idaho i juli. Foto: Brendan Mcdermid/Reuters

New Yorks eksborgmester Michael Bloomberg sagde tidligere i år, at han ikke vil deltage i Demokraternes nomineringsvalg. Nu tyder det på, han har ændret mening.

Den tidligere borgmester i New York City Michael R. Bloomberg overvejer kraftigt at melde sig ind i kampen om at blive Demokraternes præsidentkandidat til valget i november 2020.

Et skridt, som i høj grad vil kunne ryste det demokratiske felt, kun tre måneder før det første primærvalg i Iowa den 3. februar 2020.

Den stenrige mediemogul og filantrop Bloomberg tvivler på, at nogen af de nuværende demokratiske kandidater kan slå den siddende republikanske præsident, Donald Trump.

Det udtaler talsmand for Michael Bloomberg Howard Wolfson i en erklæring.

- Mike (Michael Bloomberg, red.) er i stigende grad bekymret for, at det nuværende felt af kandidater ikke er i en position til at kunne slå Trump, udtaler Wolfson ifølge nyhedsbureauet Reuters.

En unavngiven rådgiver for Michael Bloomberg oplyser til The New York Times, at den 77-årige forretningsmand i flere uger har overvejet, om han skal udfordre de mange andre kandidater, som kæmper om at blive udpeget som Demokraternes kandidat til præsidentvalget.

Aktuelt består feltet af 17 håbefulde personer.

Bloomberg har angiveligt ikke truffet en endelig beslutning endnu. Men han har sendt medarbejdere til Alabama for at indsamle de underskrifter, som er nødvendige for at kunne deltage i delstatens primærvalg, skriver The New York Times.

Fredag udløber tidsfristen for formelt at melde sit kandidatur til primærvalget i Alabama, der finder sted i marts 2020.

Hvis Bloomberg kaster sig ind i kampen, kan han ifølge The New York Times blive en alvorlig trussel mod de øvrige kandidater.

- Med sin enorme personlige formue, midtsøgende synspunkter og tætte forbindelser til det politiske etablissement vil han udgøre en alvorlig og omgående trussel mod tidligere vicepræsident Joe Biden, som har kæmpet for at indsamle kampagnepenge, skriver avisen.

Joe Biden er ifølge meningsmålinger i øjeblikket favorit til at blive nomineret som sit partis kandidat foran senatorerne Elizabeth Warren og Bernie Sanders.

Michael Bloomberg har adskillige gange udtrykt utilfredshed med visse dele af både Warrens og Sanders' politiske program.

Bloomberg var borgmester i New York fra 2002 til 2013 og har været en førende talsmand i spørgsmål om klimaforandringer og våbenstramninger.

- Hvis Mike beslutter sig for at stille op, vil han tilbyde en ny mulighed til demokrater baseret på unikke resultater som leder af USA's største by, siger Bloomberg-talsmand Howard Wolfson ifølge Reuters.

- Han har bygget en forretning op fra bunden og påtaget sig nogle af USA's hårdeste udfordringer som filantrop med stor indflydelse.

- Mike vil være i stand til at tage kampen op mod Trump og vinde, tilføjer talsmanden.

I et interview med Fox News siger talskvinde for Det Hvide Hus Stephanie Grisham, at Trump, "har opnået resultater, som viser, at han udretter fantastiske ting for det amerikanske folk, og derfor betyder det ikke noget, hvem der stiller op mod ham".

- Præsidenten kommer til at vinde, siger talskvinden.

Der er præsidentvalg i USA tirsdag den 3. november 2020.

/ritzau/