Ny rapport: Middelklassen får en mindre del af samfundskagen

Hvis den nuværende tendens fortsætter, vil verdens 0,1 procent rigeste eje lige så meget som hele den globale middelklasse i 2050, dokumenterer ny rapport

Hvis udviklingen fortsætter som hidtil, vil uligheden tilmed fortsætte med at vokse, og det vil især gå ud over den globale middelklasse, primært i USA og Europa.
Hvis udviklingen fortsætter som hidtil, vil uligheden tilmed fortsætte med at vokse, og det vil især gå ud over den globale middelklasse, primært i USA og Europa. Foto: Camilla Stephan/ritzau/modelfoto.

Den økonomiske vækst, som verden har oplevet siden 1980’erne, kommer ikke alle til gode. Mens de 1 procent rigeste har set deres andel af verdens samlede indkomst vokse fra 16 til 22 procent siden 1980, har halvdelen af verdens indbyggere oplevet, at deres indtægt samlet set er stagneret.

Det konkluderer den første verdensrapport om ulighed, som netop er blevet offentliggjort.

Rapporten bygger på den måske største globale databank med oplysninger om indtægter og formueforhold i verden, som er etableret af en række internationale forskere med den franske økonom Thomas Piketty i spidsen. Den bekræfter de advarsler om voksende ulighed, som tidligere er blevet fremsat af for eksempel de rige landes samarbejdsorganisation, OECD.

”Denne rapport undersøger for første gang nogensinde, hvordan den globale vækst er blevet fordelt mellem enkeltindivider siden 1980’erne, med et særligt fokus på de nye vækstlande, som vi tidligere har haft spredt eller ingen oplysninger om overhovedet,” siger Thomas Piketty i en pressemeddelelse.

Forfatteren til den økonomiske bestseller ”Kapitalen i det 21. århundrede” påviser, at uligheden er vokset over hele verden, men i forskelligt tempo. Indien oplever således stor vækst ligesom Kina, men med markant mere ulighed til følge. Og mens svælget mellem de meget rige og resten af befolkningen er vokset markant i USA, er det sket i langt mindre grad i Europa.

”Det viser, at de nationale politikker spiller en betydelig rolle for, hvordan uligheden udvikler sig,” konstaterer en anden af rapportens forfattere, Lucas Chancel.

Lars Engberg-Pedersen, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (Diis) og specialist i global regulering, er ikke overrasket over rapportens konklusioner.

”Der er mange forskellige faktorer, der påvirker udviklingen, men rapporten styrker det argument, at politikerne har stor indflydelse på, hvor meget økonomisk ulighed et samfund skal have. Det handler blandt andet om, hvor meget man beskatter forskellige indkomstgrupper, men også om, hvor meget der gøres for, at alle børn uanset social klasse kan få en uddannelse, og hvor meget det offentlige investerer i lige muligheder for alle,” siger Lars Engberg-Pedersen.

Hvis udviklingen fortsætter som hidtil, vil uligheden tilmed fortsætte med at vokse, og det vil især gå ud over den globale middelklasse, primært i USA og Europa.

”I 2050 vil de 0,1 procent rigeste, svarende til 7,5 millioner mennesker, have lige så stor en andel af den globale rigdom som hele den globale middelklasse på tre milliarder mennesker,” konkluderer rapporten.