Prøv avisen
Portræt

Her er fire demokrater, som er værd at følge ved det amerikanske midtvejsvalg

Stacey Abrams (yderst til venstre), Alexandria Ocasio-Cortez (nummer to fra venstre), Andrew Gillum (nummer to fra højre) og Beta O’Rourke (yderst til højre) er blandt de yngre demokrater, som kan komme til at tegne deres partis fremtid. Foto: Suzanne Cordeiro/AFP/Ritzau Scanpix

De seneste måneders valgkamp i USA har gjort flere karismatiske yngre demokrater til politiske stjerner, der hver især kan komme til at tegne deres partis fremtid. Kristeligt Dagblad tegner portrætter af fire af dem, som er værd at følge og kan skrive historie, når amerikanerne går til valg i dag

Beta O’Rourke

Det 46-årige kongresmedlem Robert ”Beto” O’Rourke er kandidat til at repræsentere Texas i Senatet. Han stiller op imod den nuværende senator og tidligere republikanske præsidentkandidat Ted Cruz, der fortsat er favorit til at genvinde sit mandat.

Men O’Rourke er i løbet af sin optimistiske og energiske kampagne blevet et decideret politisk fænomen, der har opbygget en mangfoldig, multietnisk koalition af vælgere. Han beskrives ofte som en slags ”hvid Barack Obama” og har indkasseret rekordstore donationer fra både almindelige vælgere, politiske grupper og store navne i musik- og filmverdenen til sin valgkamp.

Irsk-amerikanske Robert Francis O’Rourke er født og opvokset i El Paso i Texas ved den amerikansk-mexicanske grænse. Han taler flydende spansk, og hans familie har altid kaldt ham ”Beto”, en almindeligt spansk forkortelse for ”Roberto”.

Han er uddannet fra Columbia University i New York og har spillet bas i et punkband. Efter en karriere som stifter af et softwarefirma og som lokalpolitiker i El Paso blev han i 2012 valgt til Repræsentanternes Hus i Washington. O’Rourke, der er katolik, er gift og har tre børn.

Selvom Beto O’Rourke kun er et år yngre end Ted Cruz, dyrker han en mere ungdommelig og moderne stil, og billeder og videoer af hans evner på skateboard og som punkmusiker er gået viralt på sociale medier og har forstærket hans image som en ukonventionel politiker, der står i kontrast til Washing-tons grå jakkesæt. Hans politiske mærkesager omfatter blandt andet en mere barmhjertig tilgang til migranter, et forbud mod halvautomatiske skydevåben, lovliggørelse af marihuana, bekæmpelse af klimaforandringerne og lige adgang til sundhedsydelser.

O’Rourke har besøgt samtlige 254 valgdistrikter i Texas, og hans valgmøder tiltrækker enorme og stærkt entusiastiske folkemængder.

Trods Ted Cruz’ favoritstatus i det konservative Texas, der ikke har valgt en demokratisk senator i 30 år, fører han ifølge de seneste målinger kun over Beto O’Rourke med få procentpoint, og udfaldet af kapløbet mellem de to bliver et af dagens mest spændende.

Andrew Gillum

Den 39-årige Andrew Gillum, der er borgmester i Tallahassee i Florida, kæmper mod republikaneren Ron DeSantis om at blive delstatens næste guvernør. Hvis det lykkes, bliver han den første afroamerikanske guvernør i Florida og den første demokratiske guvernør i delstaten i 24 år. Florida er en svingstat, og en sejr i guvernørvalget i dag vil også omgående gøre Gillum til en af USA’s vigtigste demokrater.

Valgkampen har været beskidt. Ron DeSantis er en konservativ republikaner, der uforbeholdent bakker op om præsident Donald Trump, og som har forsøgt at diskvalificere Andrew Gillum, der blev frikendt i en undersøgelse om muligt magtmisbrug på borgmesterkontoret i Tallahassee, som en korrupt og farlig socialist. De Santis har også brugt nedladende udtryk med racistiske undertoner om sin modkandidat, som republikanske tilhængere under valgmøder har krævet spærret inde, mens Trump i et tweet har kaldt demokraten en ”tyv”.

Andrew Gillum er ligesom Beto O’Rourke en energisk, karismatisk kandidat med en ukonventionel baggrund. Han er opvokset som den femte ud af syv børn i en fattig familie i Miami, hvor hans mor var skolebuschauffør, og hans far arbejdede i byggebranchen og som frugt- og grøntsælger.

Gillum blev den første i sin familie til at færdiggøre gymnasiet og en videregående uddannelse. Som universitetsstuderende blev han involveret i venstrefløjsaktivisme, og som 23-årig blev han den yngste person nogensinde, der blev valgt ind i byrådet i Tallahassee. I 2014 blev han byens borgmester. Gillum, der ikke skilter med sin tro, men som i valgkampens slutspurt besøgte Bethel-kirken i sit barndomskvarter i Miami, er gift og har tre børn.

Andrew Gillum beskrives som ”progressiv”, og han forbindes ofte med den tidligere demokratiske præsidentkandidat Bernie Sanders. Gillum lover sine vælgere ”radikal forandring”, og på hans politiske dagsorden står emner som et mere lige sundheds-system, en forøgelse af virksomhedsskatten og en højere mindsteløn. Ifølge den seneste måling fra Ipsos Public Affairs bakker 50 procent af vælgerne i Florida op om Andrew Gillum, mens 44 procent fortrækker Ron De-Santis.

Alexandria Ocasio-Cortez

Den kun 28-årige Alexandria Ocasio-Cortez arbejdede for blot et år siden som bartender og har aldrig været valgt til et politisk embede. Nu er hun demokratisk kongreskandidat i et liberalt valg- distrikt i New York-bydelen Bronx og så godt som sikker på at blive valgt til Repræsentanternes Hus, hvor hun vil blive det yngste kvinde- lige kongresmedlem nogensinde.

Alexandria Ocasio-Cortez blev en af midtvejsvalgkampens mest omtalte kandidater, da hun overraskende slog det mangeårige demokratiske kongresmedlem Joseph Crowley i Demokraternes primærvalg i juni. Mens Crowley var en politisk veteran med tætte bånd til Wall Street og pengestærke donorer, er Ocasio-Cortez en græsrodskandidat, der ideologisk befinder sig på den yderste venstrefløj. Hun beskrives som en ”demokratisk socialist”, der arbejder for ”økonomisk, social og racemæssig retfærdighed”. Hun er fortaler for offentlig sygehjælp til alle borgere, fri adgang til uddannelse, boliger som en menneskeret og afskaffelse af politimyndigheden U.S. Immigration and Customs Enforcement, Ice, der har ansvaret for at lokalisere, tilbageholde og udvise ulovligt indvandrede personer.

Alexandria Ocasio-Cortez har puertoricanske rødder og er født i Bronx, en af New Yorks fattigste bydele. Hendes nu afdøde far var arkitekt, og da hun var barn, flyttede familien til den velhavende forstad Yorktown. Hun er uddannet fra Boston University, og efter sine studier flyttede hun tilbage til New York, hvor hun blandt andet arbejdede som underviser og som tjener og bartender. Hun har også arbejdet for den tidligere demokratiske præsidentkandidat Bernie Sanders’ valgkampteam. Den ugifte Ocasio-Cortez er katolik og siger, at hendes gudstro er med til at forme hendes politiske holdninger.

Alexandria Ocasio-Cortez er et af den yderste venstrefløjs store politiske håb, men hun symboliserer også en voksende ideologisk splid i Det Demokratiske Parti. Mange midtsøgende demokrater, heriblandt partiets kongresleder Nancy Pelosi, er mere eller mindre åbenlyst forbeholdne over for hendes so-cialistiske dagsorden og hendes manglende erfaring.

Hun står i valget i dag over for republikaneren Anthony Pappas, der ikke aktivt har ført valgkamp, og som ikke levnes mange chancer for sejr.

Stacey Abrams

Den 44-årige Stacey Abrams kæmper mod republikaneren Brian Kemp om at blive den konservative sydstat Geor- gias næste guvernør. Hvis det lykkes, skriver hun historie som den første afroamerikanske kvindelige guvernør i USA.

Kontrasten mellem Stacey Abrams og Brian Kemp er stor. Den nuværende guvernør er en kernekonservativ Trump-tilhænger, der ligesom præsidenten bryster sig af at være ”politisk ukorrekt”, og i valgvideoer svinger Kemp med en riffel og lover, at han personligt vil jage kriminelle ulovlige indvandrere tilbage over grænsen til Mexico. Han har skildret sin modkandidat som en ”yderligtgående liberal” og betegner guvernørvalget som en kamp for ”vores delstats sjæl”.

Abrams befinder sig på den modsatte politiske fløj, og hun går til valg på emner som våbenkontrol, bedre skoler og et mere lige sundhedssystem. Modsat mange andre afroamerikanske politikere er hun ikke bange for at tale om det ømtålelige racespørgsmål, og det har vakt stor opmærksomhed, at titusinder af fortrinsvis hvide vælgere i Georgia i weekenden modtog et anonymt, stærkt racistisk automatiseret telefonopkald, der angriber den demokratiske guvernørkandidat på baggrund af hendes hudfarve.

Stacey Abrams er født i sydstaten Mississippi og opvokset i Atlanta i Georgia. Begge hendes forældre var involverede i borgerrettighedskampen og blev siden prædikanter i den metodistiske kirke, og hun er en ud af seks søskende i en tæt sammentømret familie. Abrams er jurauddannet fra eliteuniversitetet Yale og har arbejdet som sagfører og som lokalpolitiker i Atlanta. Hun er den første afroamerikaner og den første kvinde til at stå i spidsen for Georgias kongres. Abrams, der er ugift, har også skrevet flere prisvindende kærlighedsromaner under pseudonymet Selena Montgomery.

Stacey Abrams citerer ofte fra Bibelen, når hun taler om sine politiske holdninger. Hun har opbygget sin kampagne omkring mobiliseringen af tusinder af nye vælgere, heriblandt særligt afroamerikanere og unge, der generelt har en lav valgdeltagelse, og hun støttes af højtprofilerede berømtheder som ekspræsident Barack Obama og mediemagnaten Oprah Winfrey.

Georgia er en traditionelt republikansk delstat, men vil ligesom Florida og Texas snart have et hvidt mindretal, og ifølge de seneste målinger er der dømt dødt løb mellem Stacey Abrams og Brian Kemp.

Andrew Gillum kan blive den første demokratiske guvernør i Florida i 24 år. – Foto: Shannon Stapleton/Reuters/Ritzau Scanpix
Alexandria Ocasio-Cortez er et af den yderste venstrefløjs store politiske håb, men hun symboliserer også en voksende ideologisk splid i Det Demokratiske Parti. – Foto: Rick Friedman/Polaris/Ritzau Scanpix
Stacey Abrams kan skrive historie og blive den første afroamerikanske kvindelige guvernør i USA, hvis hun vinder valget i Georgia. – Foto: John Bazemore/AP/Ritzau/Scanpix
Beta O’Rourke er i løbet af sin optimistiske og energiske kampagne blevet et decideret politisk fænomen. – Foto: Suzanne Cordeiro/AFP/Ritzau Scanpix
Midtvejsvalg