Prøv avisen

Migrantbørns lidelser ryster USA

Migrantbørn står i kø i et forvaringscenter nær den mexicanske grænse i Tornillo, Texas, USA. Billedet er fra 2018. Foto: Mike Blake / Reuters / Ritzau Scanpix

Et foto af et druknet barn og historier om forsømmelse af migrantbørn i grænsecentre sætter sindene i kog i USA. Kongressen drøfter humanitær hjælpepakke

Debatten om de menneskelige omkostninger ved den amerikanske præsident, Donald Trumps, nultolerance-grænsepolitik er blusset voldsomt op i denne uge, efter at et fotografi af et druknet migrantbarn og afsløringer af usle vilkår for børn i forvaringscentre langs den amerikansk-mexikanske grænse er gået verden rundt. Samtidig ulmer et opgør mellem Demokraterne og Republikanerne om vilkårene for en milliarddyr hjælpepakke til at afhjælpe grænsekrisen.

Fotografiet af en salvadoransk far og hans knap toårige datter, der med hovederne nede i vandet arm i arm lå skyllet op på Rio Grande-flodens mudrede bredder efter at være druknet under et forsøg på at nå til USA, er blevet et symbol på den humanitære krise ved grænsen.

Denne krise er udløst dels af en usædvanligt kraftig tilstrømning af migranter og asylansøgere fra Mellemamerika, dels af Trump-regeringens beslutning om at sætte et dagligt loft for antallet af migranter, der kan anmode om asyl ved de officielle grænseovergange. Dette loft er et af flere afskrækkelsestiltag, som ifølge regeringens kritikere ansporer migranter til at risikere deres liv ved at krydse ind i USA ulovligt. Så sent som i søndags blev fire centralamerikanere, heriblandt tre småbørn, fundet døde af hede i ørkenen i Arizona.

”Dette er en plet på vores moralske samvittighed,” skriver den demokratiske præsidentkandidat og senator Kamala Harris på Twitter.

Også Vatikanet har kommenteret fotografiet af den druknede far og datter, der blev trykt i den mexikanske avis La Jornada i mandags.

”Paven er dybt bedrøvet over deres død og beder for dem og for alle migranter, der har mistet deres liv i et forsøg på at flygte fra krig og elendighed,” lyder det i en udtalelse fra Vatikanet.

Fotografiet af den døde far og datter har hurtigt fået international bevågenhed på linje med billedet af den druknede tre-årige syriske dreng Alan Kurdi i vandkanten på en tyrkisk strand, som i september 2015 for alvor fik de europæiske politikere til at diskutere de menneskelige omkostninger ved den daværende flygtningekrise i Europa.

Fotografiet kom for dagens lys i slipstrømmen på en skandale om de amerikanske myndigheders behandling af migrantbørn, hvoraf nogle var blevet tvangsadskilt fra deres forældre eller værger.

Chefen for den amerikanske grænsemyndighed U.S. Customs and Border Protection, John Sanders, trådte i tirsdag tilbage på grund af afsløringen af, at flere end 300 migrantbørn blev huset i et afsondret forvaringscenter i Texas, hvor de havde utilstrækkelig adgang til vand, mad og andre fornødenheder, og hvor manglen på personale tvang de større børn til at forsøge at tage sig af blebørn. Efter at de fleste af børnene blev fjernet fra centret i mandags, vendte 127 af dem tilbage dagen derpå. Grænsemyndigheden afviser de alvorligste anklager, men understreger, at centeret aldrig har været beregnet til at huse børn.

Natten til onsdag dansk tid godkendte det demokratiske flertal i Repræsentanternes Hus en humanitær hjælpepakke, der afsætter næsten 30 milliarder kroner til at afhjælpe grænsekrisen og blandt andet sikrer bedre vilkår for ”sultne, beskidte, syge og bange” migrantbørn.

Senatet, hvor der er republikansk flertal, har afvist det andet kammers hjælpepakke og godkendte sent i onsdags sin egen 30 milliarder kroner dyre hjælpepakke, som også afsætter penge til migranters humanitære behov, men som sætter langt færre begrænsninger på, hvordan myndighederne anvender midlerne. Nu skal de to kamre forsøge at afstemme pakkerne og nå frem til en fælles udgave.

Præsident Trump har sagt, at han er ”meget bekymret” over vilkårene i forvaringscentrene, men hævder i et nyt interview med nyhedsmediet The Hill, at tilstandene er bedre nu, end de var under hans forgænger, Barack Obama.

”Vi tager os langt bedre af folk, end præsident Obama gjorde,” siger han til The Hill.

I sidste uge argumenterede advokater for Trump-regeringen over for en ankedomstol, at staten ikke bør være pålagt at forsyne migrantbørn i forvaringscentre med sæbe, tandbørster, brusebade eller uafbrudt nattesøvn.

Som det fremgår af Kristeligt Dagblads etiske retningslinjer, bringer avisen ikke billeder, der kan virke anstødelige eller krænkende, herunder billeder af døde eller lemlæstede.

Paven er dybt bedrøvet over deres død og beder for dem og for alle migranter, der har mistet deres liv i et forsøg på at flygte fra krig og elendighed

Vatikanet