Prøv avisen
Global debat

Spansk kardinal beskyldes for at stigmatisere flygtninge

Kardinal Antonio Caizarez, der er ærkebiskop i Valencia, og som har et stort ord at skulle have sagt inden for den katolske kirke i Spanien, skabt debat med udtalelser, der går stik imod pave Frans' opfordringer til at udvise medmenneskelighed. Foto: Pacific Press

Kardinal Antonio Caizarez har skabt debat ved at kalde flygtninge for "en trojansk hest for de europæiske samfund". En udtalelse, der går stik imod pave Frans' opfordring til at udvise medmenneskelighed

Flygtningespørgsmålet deler ikke kun de verdslige. Også fremtrædende folk i den katolske kirke er uenige om holdningen til de hundrede tusinder af flygtninge fra primært Syrien og migranter fra Afrika, der kommer til Europa i disse måneder. Senest har kardinal Antonio Caizarez, der er ærkebiskop i Valencia, og som har et stort ord at skulle have sagt inden for den katolske kirke i Spanien, skabt debat med udtalelser, der går stik imod pave Frans' opfordringer til at udvise medmenneskelighed.

”Kan vi være sikre på, at det er rent korn, alt, hvad der kommer hertil? Meget få blandt den invasion af migranter, der kommer, er virkeligt forfulgte. Vi skal være varsomme med at lukke alle ind, for de kan blive som en trojansk hest for de europæiske samfund,” sagde Antonio Caizares forleden på en konference organiseret af Forum Europa i Madrid.

Selvom han på en messe nogle dage senere trak lidt i land og opfordrede til at ”udvise al den medmenneskelighed, som Herren kræver”, fremkaldte hans udtalelser kritik i Spanien.

Barcelonas borgmester, Ada Colau, krævede øjeblikkeligt den 70-årige biskop fyret for sine ”racistiske og skandaløse” ord. Og i et interview med dagbladet El Mundo brugte Valencia-regionens viceregeringsleder, Monica Oltra, et citat fra Matthæus-evangeliet til at give biskoppen igen: ”Jeg var sulten, og I gav mig mad, jeg var tørstig og I gav mig at drikke, jeg var fremmed, og I tog mig ind.”

Den spanske biskops ord udløste også en skarp reaktion fra FN's flygtningehøjkommissariat, UNHCR:

”Flygtningene er ikke terrorister, de flygter fra terroren. De er ikke truslen, men de truede,” som organisationens talskvinde i Spanien, María Jess Vega, udtrykte det over for nyhedsbureauet Europa Press.

I netavisen publico.es skrev bloggeren David Bollero, at ”Caizares ikke burde tale om urent korn, når han selv er ukrudt, ikke kun for den katolske kirke, men for hele samfundet”.

Den spanske teolog Xavier Pikasa mener, at ”en kardinal burde vide, at netop Jesus omgav sig med urent korn”.

”Ifølge evangeliet færdedes Jesus blandt prostituerede og syndere, og derfor slog de ham ihjel, ikke på grund af hans idéer om Gud,” skrev Pikasa i en kommentar i netmediet Religión Digital.

Omend pave Frans i et interview i september med den portugisiske radiostation Renascenca medgav, at ”der er en risiko for infiltration af terrorister”, slog han i samme interview fast, at ”hvis en flygtning kommer, skal vi byde ham velkommen, fordi det er Bibelens bud”. Han har da også opfordret, ja, nærmest beordret de katolske præster til at tage imod en eller flere flygtningefamilier. Og for at statuere et eksempel har han selv givet husly til to familier i Vatikanets kirker.

I sidste uge advarede Vatikanets udsending i migrationsspørgsmål, fader Gabriele Bentoglio, på en global konference om migration og udvikling i Istanbul om faren for ”diskrimination, racisme, ekstrem nationalisme eller xenofobi” over for flygtningene.

”Vi skal ikke frygte migranter. Og selvom tilstrømningen af flygtninge og migranter er alvorlige udfordringer for de samfund, der tager imod dem, må menneskeværdigheden altid stå over partiinteresser og økonomiske betragtninger,” sagde Bentoglio ifølge Catholic World News.

Biskopper fra flere østeuropæiske lande har som bekendt erklæret sig uenige i Vatikanets linje.

Således har biskopper i Tjekkiet og Slovakiet afvist at tage imod andre end kristne flygtninge, og i september udtalte den ungarske biskop Lazlo Kiss, at ”Europa bliver oversvømmet af folk, der giver sig ud for at være flygtninge, men som udgør en alvorlig trussel mod kontinentets kristne universelle værdier”.