Militæret holder Zimbabwes og Robert Mugabes fremtid i hænderne

Efter næsten fire årtier ved magten er Zimbabwes præsident, Robert Mugabe, blevet detroniseret af landets militær i det, der kan blive et historisk vendepunkt for landet

Robert Mugabe fyrede i sidste uge sin vicepræsident, angiveligt for at køre hustruen Grace i stilling som sin arvtager. Det har udløst politisk kaos i Zimbabwe, hvor den 52-årige Grace Mugabe er en kontroversiel skikkelse blandt andet på grund af sin ekstravagante livsførelse, der har givet hende øgenavne som ”Gucci Grace” og ”førsteshopperen” i et land, hvor mange mennesker går sultne i seng. –
Robert Mugabe fyrede i sidste uge sin vicepræsident, angiveligt for at køre hustruen Grace i stilling som sin arvtager. Det har udløst politisk kaos i Zimbabwe, hvor den 52-årige Grace Mugabe er en kontroversiel skikkelse blandt andet på grund af sin ekstravagante livsførelse, der har givet hende øgenavne som ”Gucci Grace” og ”førsteshopperen” i et land, hvor mange mennesker går sultne i seng. – . Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/AP/ritzau.

Time for time udruller et historisk magtopgør sig i Zimbabwe. Senest har militæret sat landets 93-årige præsident, Robert Mugabe, i husarrest, mens hans hustru og potentielle arvtager, Grace Mugabe, af en række internationale medier rapporteres at være flygtet ud af landet.

I 37 år har Robert Mugabe med militærets opbakning siddet blytungt på magten i det sydøstafrikanske land, men nu tyder meget på, at hans regeringstid hastigt nærmer sig afslutningen, efter at militærtoppen først åbent har kritiseret præsidenten og dernæst blandt andet har overtaget den statslige tv-kanal ZBC.

Kampvogne og pansrede køretøjer indtog i går ifølge nyhedsbureauet Reuters gaderne i hovedstaden, Harare, hvor indgange til regeringskontorer, parlamentet og domstole blev spærret. I en tv-transmitteret tale til zimbabwerne på ZBC bekræftede generalmajor i hæren, Sibusiso Moyo, at militæret ”midlertidigt har overtaget kontrollen med landet” for at afsætte ”kriminelle i præsidentens nærhed”, men benægtede samtidig, at der er tale om et statskup.

Alligevel sværmer det med rygter om et kupforsøg i medier verden over, og det samme gælder i Zimbabwes hovedstad, Harare, fortæller generalsekretær hos Mellemfolkeligt Samvirke, Tim Whyte, der i øjeblikket opholder sig i Harare.

 Tirsdag aften rullede kampvogne ind i Zimbabwes hovedstad, Harare, men i går var situationen tilsyneladende rolig. –
Tirsdag aften rullede kampvogne ind i Zimbabwes hovedstad, Harare, men i går var situationen tilsyneladende rolig. – Foto: AP/ritzau

”Alle er helt vildt optaget af det her og prøver at finde ud af, hvad der foregår. For mange er forestillingen om, at Robert Mugabe måske er på vej ud af landet næsten uforståelig,” fortæller han på en skrattende telefonlinje fra hovedstaden.

Ifølge Tim Whyte er det dog tydeligt for alle, at der finder et afgørende politisk opgør sted internt i regeringspartiet Zanu-PF.

Opgøret brød ud, efter at Robert Mugabe i sidste uge fyrede sin vicepræsident Emmerson Mnangagwa, der også tilhører Zanu-PF. Dermed var vejen ifølge mange politiske iagttagere banet for, at Robert Mugabes egen hustru, Grace Mugabe, kunne blive vicepræsident og sandsynligvis senere præsident i Zimbabwe.

Men Emmerson Mnangagwa er en veteran fra landets frihedskamp i 1970’erne og populær hos militæret, der har opfattet den tidligere forsvarsminister som Mugabes sandsynlige tronarving. Med fyringen af ham har Mugabe-parret forregnet sig alvorligt i forhold til dét militær, der i årevis reelt har regeret landet og hvis’ støtte har sikret Robert Mugabes regime. Sådan lyder vurderingen fra Zimbabwe-ekspert ved det nordiske Afrika-institut i Uppsala i Sverige, Henning Melber.

”Grace Mugabe antog, at hendes mands velsignelse ville være nok til, at hun kunne blive landets næste præsident. Det var en fejlagtig antagelse,” siger han.

For med fyringen af Emmerson Mnangagwa står Zimbabwes magtfulde militær pludselig tilbage med Grace Mugabe som et realistisk bud på landets næste præsident.

”Det ønsker militæret ikke. Grace Mugabe er ikke født og opvokset i Zimbabwe, men i Sydafrika. Hun er en kvinde, og Zimbabwes militær er en mandsdomineret verden, der ikke er parat til at tage imod ordrer fra en kvinde. Og så ved militæret – i modsætning til med Emmerson Mnangagwa – ikke, hvor stor dets indflydelse vil blive med Grace Mugabe ved magten,” siger han.

Lige siden republikken officielt blev udråbt i 1980 efter en langvarig guerillakrig mod det hvide styre, har militæret spillet en stor rolle i Zimbabwe, fordi den daværende guerillabevægelse, Zanu, kom til at udgøre kernen i landets nye officielle hær. Historisk set har militæret derfor haft tæt forbindelse til landets politiske top.

Når militæret insisterer på, at der ikke er tale om noget statskup, er det, fordi det længe har haft magten i kulisserne og ikke er interesseret i at overtage den officielle regeringsmagt, vurderer Henning Melber:

”Zimbabwe-kendere har længe vidst, at militæret reelt styrer Zimbabwe og har holdt Mugabe ved magten. Det dramatiske ved den nuværende situation består i, at militæret åbenlyst griber ind på den politiske scene under verdens fulde bevågenhed.”

I løbet af de kommende dage vil generalerne formodentlig have fået leveret budskabet om, at de ikke ønsker Grace Mugabe og atter trække sig tilbage, lyder det fra Henning Melber.

”Men om de beholder Robert Mugabe ved magten, er uvist.”

Til trods for at Robert Mugabe internationalt er isoleret på grund af sine vedvarende brud på menneskerettighederne i form af blandt andet voldelig undertrykkelse af politiske modstandere, så opfattes han stadig i visse kredse som et ikon. Selvom han skulle blive fjernet permanent fra præsidentposten, vil militæret derfor lade ham være i fred, mener Henning Melber:

”Til gengæld er det muligt, at Grace Mugabe bliver tvunget til at forlade Zimbabwe permanent.”