Millioner af mennesker forlader kirken: Snart er normen i Vesten at være ikke-religiøs

Vesten står midt i en udvikling, som ikke kan sammenlignes med nogen anden historisk epoke. Mennesker i milliontal forlader kirken og identificerer sig som ikke-religiøse. Men hvad bliver konsekvensen?

"Børn, der vokser op i en husstand, hvor forældrene går regelmæssigt i kirke og beder bordbøn og læser i Bibelen, er meget mere tilbøjelige til at blive kristne som voksne. Men de forældre bliver stadig færre.”
"Børn, der vokser op i en husstand, hvor forældrene går regelmæssigt i kirke og beder bordbøn og læser i Bibelen, er meget mere tilbøjelige til at blive kristne som voksne. Men de forældre bliver stadig færre.” Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix

Gennem historien har menneskers tro og tilknytning til religiøse institutioner ændret sig. Religioner er forsvundet, og nye er dukket op. Alligevel kan den udvikling, det traditionelt kristne Vesten står i lige nu, dårligt sammenlignes med nogen anden epoke: I Nordamerika og Vesteuropa forlader mennesker i milliontal kirken, og ingen religion lader til at overtage dens plads. Denne nye, fragmenterede gruppe forstår sig ganske enkelt som ikke-religiøse og identificerer sig ikke med organiseret religion.