Mindre støtte til FN-resolution mod religionskritik

Flertallet, der støtter en mulig kommende FN-resolution mod religionskritik, er svindende. Men en række islamiske lande har alligevel fået vedtaget et tillæg mod bagtalelse eller bagvaskelse af religion i udkastet

FN har netop stemt om et tillæg til en resolution om religionskritik.
FN har netop stemt om et tillæg til en resolution om religionskritik. Foto: .

De vestlige lande stemte imod, og de islamiske lande stemte for.

Sådan ser den grove opdeling ud fra afstemningen sent i tirsdags om et tillæg til en resolution mod religionskritik i en af FN?s generalforsamlings underkomiteer. Men i forhold til tidligere år, hvor tillægget også er blevet vedtaget, er gruppen af de lande, der kritiserer det voksende. Ved tirsdagens afstemning stemte 76 lande for lovændringen, mens 64 stemte imod. 42 lande undlod at stemme. Ved samme afstemning i 2009 var tallene 81 for, 55 imod, og 43 lande, der undlod at stemme, hvilket viser, at antallet af lande, der støtter en resolution mod religionskritik er faldende, mens de lande, der går imod idéen om at begrænse religionskritik, nu står stærkere.

Dette års tillæg fik ellers en ændret ordlyd for at forhindre de vestlige lande i at stemme imod. Derfor hedder det nu "bagtalelse eller bagvaskelse af religion" i stedet for "tilsmudsning af religion." Oprindeligt blev ændringsforslaget lanceret med ordlyden "tilsmudsning af islam" men blev dog senere ændret til at omfatte alle religioner. Dog opfatter især de vestlige lande, stadig ændringsforslaget som en gruppe islamiske landes forsøg på at indskrænke ytringsfriheden, når det gælder kritik af islam.

I modsætning til tidligere står USA og EU nu sammen om at modarbejde forslaget, der i år blev præsenteret af Marokko på vegne af de islamiske lande.

"Vi er skuffede over at se, at trods vores forhandlinger om forslaget når formuleringen ikke til sagens kerne. Ordlyden har en negativ effekt på religionsfrihed og ytringsfrihed," siger USA?s FN-ambassadør, John Sammis.

Argumentet fra de islamiske lande lyder, at man ikke forsøger at begrænse ytringsfriheden men i stedet kun at forhindre tegninger som Morgenavisen Jyllands-Postens 12 profet-tegninger, til trods for at de også i dansk sammenhæng, hører inden for ytringsfrihedens rammer.

Leonard Leo, der er formand for USA?s Kommission for International Religiøs Frihed, er opmuntret over, at antallet af lande, der går imod forslaget er stigende.

"Hvert år indser flere lande, at love, der sigter mod at beskytte religioner mod tilsmudsning eller kritik, i virkeligheden får intolerance og menneskerettighedsbrud til at stige i stedet for det modsatte," siger Leonard Leo.

allan@k.dk