Prøv avisen

Minearbejdere i Chile står foran nyt liv

Slut for denne gang. Journalister og pårørende begyndte i går nedpakningen af teltlejren ved siden af minen. -- Foto: Luis HidalgoReuters.

De to dramatiske måneder under jordens overflade har i bogstavelig forstand medført et nyt liv for 33 chilenske mine- arbejdere

Livet for de 33 arbejdere, der blev reddet efter 69 dages ophold i en sammenstyrtet skakt i San José-minen i Chile, bliver aldrig det samme. Ud over at skulle vænne sig til det skarpe dagslys har de opnået en status som nationale helte.

I takt med den døgnlange, vellykkede redningsaktion, som for hver af de evakuerede udløste jubelscener og officielle omfavnelser af præsident Sebastián Piñera, blev de reddede fløjet til det nærliggende sygehus i byen Copiapó.

Lægerne understregede på et improviseret pressemøde i går, at de 33 minearbejdere efter omstændighederne har det overraskende godt. Bortset fra mindre hudinfektioner er stresslidelser mest udbredt blandt mændene.

Efter planen skulle de 33 have tilbragt mindst to dage på sygehuset, men den generelle tilstand hos de fleste af dem var så god, at lægerne ville begynde at udskrive dem og sende dem hjem, oplyser britiske BBC.

Her begynder så et nyt kapitel af det voldsomme drama, mændene har været igennem. Ud over familiemedlemmer, Chiles præsident og flere af landets ministre og højtstående embedsmænd har over 2000 pressefolk taget opstilling ved minen i Atacamaørkenen.

Minearbejderne er allerede blevet superhelte i Chile og i resten af verden, der har fulgt den dramatiske redningsaktion på direkte tv. For medierne er historien ikke slut. De vil have mere. Flere saftige detaljer om det lange ophold under jorden.

De chilenske myndigheder har gjort alt, hvad der var muligt for at beskytte minearbejderne fra mediernes overvældende opmærksomhed. Men det vil ændre sig, når de bliver udskrevet og kommer hjem. Her mødes de af en kø af tilbud.

Blandt den overvældende strøm af invitationer og gaver har fodboldklubberne Real Madrid og Manchester United inviteret minearbejderne, hvoraf mange er fodboldfans, til at være tilskuere til deres kampe i Europa, skriver nyhedsbureauet AFP.

En farverig forretningsmand og tidligere sanger har givet dem 10.000 dollar hver, mens chefen for Apple har sendt dem alle den seneste udgave af iPod, og en græsk virksomhed har tilbudt dem rejser rundt i øriget i Middelhavet.

Hovedparten af de reddede minearbejdere vender næppe tilbage til deres oprindelige ansættelser. Det vælter allerede ind med tilbud om andre job samt bog- og filmkontrakter i kølvandet på deres spektakulære oplevelse under jorden.

Chiles præsident, Sebastian Pinera, hvis popularitet er steget voldsomt som følge af hans håndtering af krisen, befandt sig ved San José-minen for at hilse på hver enkelt af minearbejderne, når de kravlede ud af redningskapslen.

Pinera har også planer om at invitere dem på besøg i præsidentpaladset i den chilenske hovedstad Santiago, skriver AFP.

Redningsoperationen har angiveligt haft mere end en milliard seere, som fulgte dramaet time for time på fjernsyn og internet. Blandt dem var USA?s præsident, Barack Obama, den franske præsident, Nicolas Sarkozy, og Brasiliens afgående præsident Lula da Silva.

Den vellykkede aktion og de spontane jubelscener får også et andet og mere alvorligt efterspil. Mens de 33 reddede minearbejdere formentlig aldrig vil komme til at opholde sig i en mineskakt igen, så er mange af deres landsmænd tvunget til det.

Derfor vil sikkerhedsforholdene for arbejderne i Chiles kobber- og guldminer, der yder et stort tilskud til landets økonomi, igen komme i søgelyset. Den hårde kritik af sikkerheden vil næppe forstumme lige med det første. /ritzau/

kirke&tro side 18