Minister i Catalonien: Spanien er ikke et demokrati

Spaniens regering vil stoppe en folkeafstemning, men catalonsk minister forsikrer, at den bliver gennemført.

Efter ransagninger af regeringskontorer er 12 catalonske politikere og medlemmer af administrationen blevet anholdt onsdag. Det viser, at der ikke er noget demokrati i Spanien, siger udenrigsministeren i den regionale regering, Raül Romeva, som sidder længst til højre.
Efter ransagninger af regeringskontorer er 12 catalonske politikere og medlemmer af administrationen blevet anholdt onsdag. Det viser, at der ikke er noget demokrati i Spanien, siger udenrigsministeren i den regionale regering, Raül Romeva, som sidder længst til højre. Foto: /ritzau/AP/Manu Fernandez

Udenrigsministeren i den regionale regering i Catalonien, Raül Romeva, er rystet over, at 12 catalonske politikere og medlemmer af administrationen i regionen ifølge flere internationale medier blev anholdt onsdag morgen.

Det skete efter ransagninger af regeringskontorer.

- Situationen viser, at Spanien ikke er en retsstat, og at der ikke er nogen demokratiske rettigheder. Det bør ikke være en forbrydelse at afholde en folkeafstemning i Spanien, siger han til Ritzau.

Anholdelserne er sket halvanden uge inden en folkeafstemning 1. oktober om Cataloniens løsrivelse fra Spanien.

Men afstemningen er ifølge den spanske forfatningsdomstol ulovlig. Den strider imod forfatningen, hvor der står, at Spanien er udeleligt, lyder det.

- Reaktionen fra den spanske regering er fuldstændig gammeldags og ligner noget fra Franco-perioden. Det viser, at Spanien har et alvorligt problem med demokrati, siger Raül Romeva.

Francisco Franco blev Spaniens statsoverhoved og diktator efter sejren i spanske borgerkrig i 1939 og var ved magten frem til sin død i november 1975.

I den tid periode tusinder tortureret og fængslet, kun fordi de var medlem af illegale grupper, som eksempelvis fagforeninger eller politiske partier.

- Den spanske regering svarer igen med politi, de manipulerer de store medier og har sprængt alle de demokratiske principper i luften, siger Raül Romeva.

- Vi står ansigt til ansigt med en undertrykkelse – ikke bare af catalonierne, men også af spanierne, siger han.

Raül Romeva forsikrer om, at folkeafstemningen om regionens afhængighed vil blive gennemført.

- Som vi hele tiden har sagt, er der et ønske blandt befolkningen, og det kommer til at ske. Alle skal vide, at der 1. oktober kommer til at være en folkeafstemning i Catalonien, siger ministeren.

- Ingen trusler og ingen anholdelser vil stoppe os.

/ritzau/