Prøv avisen
Tysk politik

Ministerpost er knald eller fald for Merkels arvtager

2Den tyske kansler, Angela Merkel, fyldte 65 år i går og gav ifølge tyske medier sig selv en helt særlig fødselsdagsgave ved at hente sin afløser som CDU-formand, Annegret Kramp-Karren-bauer (tv.), ind i kabinettet som ny forsvarsminister. Her afløser hun Ursula von der Leyen (i midten), som nu er godkendt som ny formand for EU-Kommissionen. Også det kunne Merkel ikke skjule sin glæde over ved ministeroverdragelsen på fødselsdagen. Foto: Fabrizio Bensch/Reuters/Ritzau Scanpix

CDU-formand Annegret Kramp-Karrenbauer er ny tysk forsvarsminister, selvom hun hidtil havde svoret ikke at gå med i regeringen. Det er et sats, der kan gå begge veje, mener iagttagere

Forbundskansler Angela Merkel og formanden for hendes kristendemokratiske CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, er blevet det politiske Tysklands svar på en bordbombe ved børnefødselsdage: De er fulde af overraskelser.

Den spydige kommentar fra avisen Süddeutsche Zeitung kommer, efter at Annegret Kramp-Karrenbauer i går blev taget i ed som ny tysk forsvarsminister efter sin partifælle Ursula von der Leyen, der til november bliver ny formand for EU-Kommissionen. Dermed trådte hun ind i den regering, som hun igen og igen – senest for 14 dage siden – har svoret at holde sig ude af.

I en kort presseerklæring efter udnævnelsen betonede hun soldaternes og forbundshærens civile ansattes særlige indsats for at forsvare Tysklands sikkerhed.

”Derfor fortjener de den højeste politiske prioritet,” sagde CDU-formanden, som de seneste måneder har talt for at forhøje forsvarsudgifterne til to procent af bruttonationalproduktet, BNP, og dermed leve op til målene for Nato-landene.

Annegret Kramp-Karrenbauer – eller AKK, som tyskerne kalder den katolske tidligere ministerpræsident i delstaten Saarland – overtog i december sidste år formandsposten for CDU. Hun fik til opgave at ruske op i det gamle folkeparti efter 18 år med den efterhånden synligt trætte Merkel i spidsen.

Det kriseramte parti fik ligesom den socialdemokratiske regeringspartner SPD et historisk dårligt valgresultat ved Forbundsdagsvalget i 2017, og regeringssamarbejdet har været præget af stridigheder og manglende politiske visioner. CDU står ifølge de tre seneste meningsmålinger til 26 procent af stemmerne mod 37 procent for to år siden.

Men det er ikke lykkedes AKK at puste liv i partiet, træde i karakter som formand og skabe kontakt til vælgerne, og ifølge mange savner hun Merkels politiske tæft.

Ministerposten tolkes derfor som et desperat forsøg på at opnå større autoritet i regeringspartiet. Men udover at hun ingen erfaring har med forsvar og militær, kan Annegret Kramp-Karrenbauers overraskende beslutning ende med at forværre både hendes og partiets dårlige situation, mener Süddeutsche Zeitung. Hun har til gode at komme med en god begrundelse for sit valg:

”Ellers vil hendes troværdighed lide vedvarende skade ved denne pludselige u-vending,” skriver avisen.

”Hun bliver nødt til at forklare soldaterne, hvorfor hun tilsyneladende primært anser forbundshæren som en mellemlanding i hendes personlige karriereplanlægning.”

Men beslutningen kan også blive netop det, der ved det næste valg kan give AKK adgang til kanslerposten. Merkel genopstiller ikke, når hendes mandat udløber i 2021.

”Ministeriet giver mulighed for, at man kan skille sig ud netop dér, hvor AKK stadig mangler en profil: i udenrigs- og sikkerhedspolitik. Et felt, hvor en kansler skal være temmelig velbevandret,” skriver Der Spiegel.