Ministre flygter fra Boris' brexitkurs

Briternes formentlig kommende premierminister, Boris Johnson, vil have landet ud af EU senest i oktober. Men uden en aftale koster det dyrt, lyder advarslen.

Boris Johnson lover, at et brexit uden en aftale kan blive ukompliceret, og at det med den rette forberedelse ikke behøver koste Storbritannien dyrt. Men et såkaldt no deal scenarie vil betyde, at der indføres afgifter og grænsekontrol på varer til og fra EU, og tusindvis af regler om alt fra handel til luftfart og telekommunikation skal laves om. Det kan have store konsekvenser for britisk økonomi, advarer parlamentsudvalg, regeringskontorer og økonomer. (Arkivfoto) Foto: Tolga Akmen/Ritzau Scanpix

Tidligere udenrigsminister og London-borgmester Boris Johnson er storfavorit til at overtage posten som Storbritanniens premierminister, når Theresa May onsdag forlader embedet.

Johnson har lovet, at hvis han bliver valgt, forlader briterne EU senest den 31. oktober - aftale eller ej, "ske, hvad der vil". Han lover også, at det vil blive et ukompliceret brexit.

Men hvordan det skal gå til, er stadig uklart.

- Relativt snart, efter at han er blevet valgt, vil hans standpunkt kollidere med den politiske virkelighed. Og det er meget svært at vide, hvad han så har af planer, siger lektor i statskundskab ved Södertörns højskole Nicolas Aylott til nyhedsbureauet TT.

Både Johnson og hans modkandidat til posten som partileder, udenrigsminister Jeremy Hunt, har haft svært ved at forklare, hvordan de vil overvinde de store udfordringer ved brexit.

Den brexitaftale, Theresa May forhandlede på plads med EU, er tre gange blevet afvist i det britiske parlament.

Både Johnson og Hunt har sagt, at de som det første vil bede EU om at genåbne forhandlingerne.

Men EU-lederne har afvist, at det kan lade sig gøre.

Og et klart flertal i det britiske parlament afviser et såkaldt no deal-scenarie, som Johnson taler for. Hunt er åben for at udskyde brexit endnu en gang.

Den britiske finansminister, Philip Hammond, varslede søndag, at han vil træde tilbage på onsdag, fordi han ikke kan støtte Johnsons kurs.

- Hvis Boris Johnson bliver premierminister, kan jeg forstå, at hans betingelser for at tjene i hans regering vil inkludere, at man accepterer en udtræden af EU uden en aftale den 31. oktober, sagde Hammond til tv-stationen BBC søndag.

- Det er ikke noget, jeg nogensinde vil kunne forpligte mig til.

Også justitsminister David Gauke har sagt, at han vil træde tilbage, fordi han ikke kan støtte Johnsons kurs. Andre medier har skrevet, at udviklingsminister Rory Stewart ligeledes vil gå af.

Hammond har gentagne gange diskuteret med Johnson og understreget over for ham, at hans løfter om en lys fremtid i tilfælde af et brexit uden en aftale er både fejlagtige og farlige.

Økonomer og andre eksperter bakker Hammond op og advarer om, at Storbritannien risikerer at ryge ud i en alvorlig krise.

For lidt over en uge siden meddelte en analyseafdeling under finansministeriet, at hvis Storbritannien forlader EU uden en aftale, vil økonomien skrumpe med to procent inden for et år, pundet vil blive svækket yderligere, og landet vil ryge ud i en længerevarende recession.

- Det er en meget flydende situation, siger Nick Wright, der er ekspert i EU-politik ved University College London, til nyhedsbureauet Reuters.

- Alt kan bogstaveligt talt ske, tilføjer han.

Fra oppositionens side risikerer Boris Johnson - hvis han som ventet bliver premierminister - at blive mødt af et mistillidsvotum, inden han overhovedet har fået pakket flyttekasserne ud i Downing Street 10.

Det kræver kun en håndfuld frafaldne konservative at få et flertal imod regeringen og derved udløse et nyvalg, skriver nyhedsbureauet AP.

/ritzau/