Prøv avisen

Mitt Romney den erfarne midterkandidat

Mitt Romney er fortsat favorit til at blive republikanernes præsidentkandidat. Foto: Michael Seamans Demotix Denmark

Mitt Romney er fortsat favorit til at blive republikanernes præsidentkandidat

Mitt Romney vandt en yderst kneben sejr i Iowa og vinder øjensynligt kun langsomt terræn i republikanernes valgopgør, hvor han i øjeblikket er favorit. Iagttagere siger, at det afgørende spørgsmål bliver, om han kan bryde igennem som en overbevisende personlighed hos sine partifæller og fremstå som en inspirator.

LÆS OGSÅ: Religion og politik går hånd i hånd

Den 64-årige Romneys tilhængere er respektfulde og loyale, men de savner måske den entusiasme, som man ville forvente hos dem, der slutter op bag deres partis frontløber. Han tilhører de midtsøgende republikanere, og hans valgtaler er som regel lidt teknokratiske, men han får stort bifald og høflig latter fra sine tilhørere.

Nu og da ser man folk nikke bekræftede, når de hører hans planer, men få er ovenud begejstrede. De kan lide ham for det, han siger, men også fordi det er den udbredte opfattelse, at han er den, som har bedst chancer for at slå den demokratiske præsident, Barack Obama, ved valget i november.

Romney har læst jura og økonomi på flere universiteter, herunder Harvard. Han er mormon og var som ung udsendt til Frankrig som missionær for trosretningen.

Han blev senere managementkonsulent og har grundlagt et investeringsfirma, som har gjort ham til mangemillionær.

Jeg har gennemlevet den amerikanske drøm, erklærede han til en folkemængde i Iowa, hvor også hans kone gennem 42 år, Ann Romney, var en stærk støtte for ham. Hun introducerer sin mand med humor og autoritet ved hvert valgmøde og henviser til parrets fem sønner og 16 børnebørn.

Jeg kan næsten ikke vente på, at han får regeringsmagten og får vendt udviklingen i vores land, lyder en af hendes tilbagevendende replikker.

/ritzau/Reuters