Prøv avisen

Mitt Romney er i knibe

Mitt Romney, den republikanske præsidentkandidat i USA, er kommet i problemer på grund af en video-optagelse, hvor han håner de vælgere, der ikke betaler indkomstskat. – Foto: Nicholas KammAFP.

Den republikanske præsidentkandidats hånen af vælgerne i en skjult optagelse forstærker billedet af en politiker på gyngende grund

Det er for tidligt at erklære Mitt Romneys kandidatur til USAs præsidentembede død. Men det hiver gevaldigt efter vejret, efter at en række problematiske sager og uheldige udtalelser forleden kulminerede med offentliggørelsen af en skjult optagelse fra et lukket møde, hvor Romney håner de 47 procent af vælgerne, som ifølge ham selv ikke betaler indkomstskat, er afhængige af det offentlige og betragter sig selv som ofre med ret til gratis mad, boliger og sundhedsydelser.

LÆS OGSÅ: Obama revser Romney for skjulte optagelser

Videoen vækker forargelse i USA og rejser spørgsmålet om Mitt Romneys forståelse for den nation, som han vil være præsident for. De amerikanere, som ikke betaler indkomstskat, er hovedsageligt pensionister og familier i den lave ende af indkomstskalaen, der typisk betaler andre skatter. Og ifølge forskning er det arbejderklassen snarere end de allerfattigste amerikanere, der drager mest fordel af velfærdsydelser.

Det økonomiske og sociale verdenssyn, som Mitt Romney lægger for dagen i optagelsen, er langt mere konservativt og langt mere indivi-dualistisk end det, den republikanske præsidentkandidat udtrykker offentligt. Og selvom det er holdninger, som mange konservative amerikanere deler, er den lækkede video politisk ødelæggende for Romney, fordi den forstærker et allerede eksisterende, negativt billede af en arrogant, endimensionel og virkelighedsfjern rigmand ude af trit med middel- og arbejderklassen. Optagelsen kan nu give mange vælgere det indtryk, at Romney inderst inde betragter dem som snyltere og tabere.

Episoden tvinger atter Romney i defensiven på et tidspunkt, hvor han allerede er stærkt presset. Videoen er den mest skadelige i en voksende række af bommerter og uheldige hændelser, der hver for sig ikke er sønderlemmende, men som tilsammen tegner billedet af en svag kandidat ude af stand til at slå politisk mønt af vælgernes alvorlige bekymringer over økonomien og deres lunkne følelser for præsident Barack Obama.

For en uge siden tog Mitt Romney sig uheldigt ud, da han var for hurtig på aftrækkeren med en udtalelse, der brugte drabet på den amerikanske ambassadør i Libyen til et politisk angreb på præsident Barack Obama. Romney endte med at ligne en udenrigspolitisk amatør og led et dyk i meningsmålingerne, hvor han lige nu ligger cirka tre procentpoint bag Obama.

Senere på ugen kom han i ilden for at fastsætte midterindkomsten i USA til mellem 200.000 og 250.000 dollar (mellem 1,2 og 1,5 millioner kroner). Ifølge officielle tal er gennemsnitsindkomsten for husstande i USA lige under 50.000 dollar (285.000 kroner).

Dertil kommer, at de amerikanske nyhedsmedier i øjeblikket er spækket af historier om en krise i Romneys kampagnestab, hvor medarbejderne har travlt med at dolke hinanden i ryggen og fralægge sig ansvaret for den måske synkende skude.

Der er stadig syv uger til valgdagen, og de store debatter mellem Mitt Romney og Barack Obama i oktober kan ende med at vende op og ned på alt. Men for Romney er september blevet et mareridt, der næppe kan slutte hurtigt nok.