Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Moby Dick-kaptajns båd er fundet

Det sunkne træskib "the Two Brothers" er forvitret, men skibets hvalfangerudstyr ligger stadig på havets bund. Foto: .

Amerikanske marinearkæologer har fundet det sunkne hvalfangerskib, der tilhørte den kaptajn, som inspirerede forfatteren Herman Melville til at skrive romanen "Moby Dick"

Resterne af fartøjet "De to brødre" er blevet fundet på lavt vand ud for Hawaii. George Pollard var kaptajn på skibet, da det ramte et koralrev og sank i 1823.

Hans forrige skib, "The Essex", var blevet vædret af en hval og sank også. Det var den historie, der dannede udgangspunkt for romanen "Moby Dick".

Resterne af skibet "the Two Brothers" blev fundet af arkæologer fra America's National Oceanic and Atmospheric Administration (Noaa) omkring 965 kilometer nordvest for Honolulu ved en afsidesliggende kæde af øer og lagunerev.

Træbåden er forvitret i det varme vand, men arkæologerne fandt både harpuner og kroge, som bruges til at tage hvalens spæklag af med, samt store gryder, der er blevet brugt til at koge hvalspækket i, så det bliver til olie.

"At finde de fysiske rester af noget, som har være forsvundet i mange år, er ret utroligt," siger Nathaniel Philbrick, forfatter og historiker, som har gravet i oplysningerne om "The Essex" og "the Two Brothers" og deres kaptajn.

"Det minder en om, at disse historier er mere end historier. De handler om rigtige liv," siger han.

Da "the Two Brothers" sank, gik det ret så upåagtet hen i sammenligning med "The Essex"-sammenstødet med hvalen i 1821.

Efter at "The Essex" sank, drev kaptajn Pollard og hans besætning rundt på havet uden mad i tre måneder, og de tyede til kannibalisme, før de endelig blev reddet.

Efter at han havde mistet sit skib, stoppede Pollard som hvalfanger og blev i stedet nattevagt i Nantucket i Massachusetts.

madsen@k.dk