Modstand mod vielse af homoseksuelle bliver international

Den franske bevægelse La Manif Pour Tous har fået en afdeling i Italien, men har også demonstreret sammen med et tysk nynazistisk parti i München

Den franske bevægelse "La Manif Pour Tous'' ses her til en demonstration den 24. august 2013.
Den franske bevægelse "La Manif Pour Tous'' ses her til en demonstration den 24. august 2013. . Foto: XAVIER LEOTY Denmark.

Den franske bevægelse, der forsøgte at bremse legaliseringen af ægteskab for homoseksuelle i Frankrig, prøver nu at skabe en slags international koalition af moralsk konservative. Organisationen har oprettet en afdeling i Italien, La Manif Pour Tous Italia, der benytter det franske logo med en far, en mor og to børn.

Den franske lov om ægteskab for alle blev vedtaget i april, og de første par er allerede blevet viet. Men La Manif Pour Tous (LMPT), der har organiseret demonstrationer over hele landet i det seneste år, nægter at forlade den politiske scene.

LÆS OGSÅ: I troens eller intolerancens navn?

En dynamik er født, som ikke vil forsvinde med de første ægteskaber for par af samme køn. Vi vil fortsætte med at forsvare familien, herunder kommende reformer af skoleloven og børnepengene. Og ved hvert valg vil vi udpege de politikere, der støtter eller ikke støtter familieværdierne, har LMPTs talskvinde, Ludovine de la Rochere, sagt til den franske netavis JDD.fr.

Den nye italienske organisation, der første gang demonstrerede foran den franske ambassade i Rom i protest mod den franske lov, har siden taget italienske problemstillinger op, selvom ægteskab for par af samme køn ikke er på dagsordenen i Italien. I sidste måned demonstrerede organisationen foran det italienske parlament, der behandlede et lovforslag om forbud mod homofobiske udtalelser.

Et andet forsøg på at skabe opmærksomhed om organisationen i den tyske delstat Bayern har rejst voldsomt kritik, efter at medlemmer af organisationen den 17. august demonstrerede sammen med Karl Richter, medlem af byrådet i München og næstformand i det tyske parti NPD, der ofte betegnes som neonazistisk.

Richter blev i i 2008 idømt en bødestraf for at have brugt nazihilsen ved sin indsættelse i byrådet.

Ifølge en første meddelelse fra LMPT på Facebook den 20. juli var der tale om nogle franske turister, der ville tage et feriebillede med deres faner i München, uden at kende Karl Richter, der uopfordret sluttede sig til dem. En udlægning som ikke har overbevist den historiske leder af LMPT, Frigide Barjot, der i en pressemeddelelse fordømmer enhver, der bevidst eller ubevidst eller af mangel på påpasselighed demonstrerer sammen med klart homofobiske organisationer eller partier, som det for nyligt skete i München med Karl Richter.

Der var søgt om tilladelse til demonstrationen, og NPD var medunderskriver på ansøgningen. Det holder ikke at tale om en spontan demonstration, der ikke kendte Karl Richter, siger Clément Borioli fra organisationen Homovox, som er medunderskriver af pressemeddelelsen sammen med Frigide Barjot.

Eddy Fougier, specialist i politiske folkelige bevægelser ved forskningscentret IRIS i Paris, peger på, at LMPT-bevægelsen mod ægteskab for par af samme køn, kæmper for at overleve, selvom loven er vedtaget.

Der har været flere aktioner, blandt andet under Tour de France og militæroptoget i Paris den 14. juli, som alle har til hensigt at holde liv i bevægelsen, siger han og uddyber:

Internationaliseringen af bevægelsen har helt klart til formål at holde liv i bevægelsen. Men den har ingen central organisation, og aktionen i München kunne være organiseret af en mere ekstrem fløj. Samtidig ser man i flere lande en voksende neokonservativ modstand mod en udvikling af samfundet, både økomisk og socialt, der giver køb på visse værdier i modernismens navn, og det er denne konservative bølge, den franske bevægelse forsøger at samle, forklarer Eddy Fougier.

Nogle sammenligner denne konservative bølge med en europæisk udgave af den amerikanske Tea Party-bevægelse. I Frankrig er det ikke utænkeligt, at modstanderne af homoægteskab vil være at finde på højrefløjens valglister ved kommunevalget næste år. Valget til Europa-Parlamentet til næste år kan også gøre denne konservative bølge synlig, forudser den franske politolog.