ETA begik mord og lemlæstelser til ingen verdens nytte

 Den baskiske terror- og selvstændighedsbevægelse ETA afleverede den 8. april en omfattende del af sine ...

Den baskiske terror- og selvstændighedsbevægelse ETA afleverede den 8. april en omfattende del af sine våben ved en ceremoni i den sydfranske by Bayonne. Mange lokale indbyggere overværede begivenheden, ledsaget af baskiske flag. Foto: Javi Julio/Anadolu Agency/Ritzau

Terrorgruppen ETA, der stod bag bombeangrebet mod Irene Villa González og hendes mor, skrottede for nylig en del af sine våben og synes på vej til at forsvinde

Meget tyder på, at tiden er ved at rinde ud for den baskiske terror. Efter mere end et halvt århundredes aktivitet ser ETA, Euskadi Ta Askatasuna (Frit Hjemland), endelig ud til at have indset, at vold og terror ikke fører til noget resultat.

I hvert fald har de 830 mord og flere end 2000 lemlæstelser, deriblandt af Irene Villa og hendes mor i 1991, ikke bragt Baskerlandet nærmere den selvstændighed, som gruppen har kæmpet for siden 1958 – og i sidste måned afleverede ETA tre tons sprængstof, 118 pistoler og 25.000 patroner til myndighederne; en handling, der kan blive et afgørende skridt mod gruppens opløsning.

ETA blev dannet i 1950’erne af udbrydere af det baskiske nationalistparti, PNV, der fandt partiets linje for blød. Siden det første mordattentatet i 1961 har ETA brugt vold og mord for at tvinge den spanske og franske stat til at forhandle om selvstændighed for Baskerlandet.

ETA forestiller sig, at tre spanske provinser (det nuværende Euskadi) og regionen Navarra samt tre sydvestfranske provinser skal omfattes af det Baskerland, de kæmper for.

Prøv avisen gratis i en måned
Du kan få adgang til denne artikel og Kristeligt Dagblad i en måned helt uden omkostninger.
Allerede abonnent? Log ind.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.