Prøv avisen

Mormoner i USA er i vælten

En af frontløberne til det republikanske præsidentkandidatur i USA er mormonen Mitt Romney Foto: MATTHEW CAVANAUGH Denmark

Mormontroen spiller en voksende rolle i USA, men stærke fordomme mod religionen består

Mormontroen spiller en stadig mere synlig rolle på den politiske og kulturelle scene i USA, hvor hele to republikanske præsidentkandidater, heriblandt frontløberen Mitt Romney, er mormoner.

Men anti-mormonismen trives til stadighed i USA, og meningsmålinger viser, at mens amerikanernes skepsis over for andre mindretalsgrupper er faldet kraftigt i løbet af de seneste årtier, så består den dybe mistro over for mormontroen (Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige).

I en nylig Gallup-måling siger 22 procent af vælgerne, at de vil undlade at stemme på deres foretrukne partis præsidentkandidat, hvis vedkommende er mormon. Til sammenligning vil fem procent ikke stemme på en sort kandidat, og ni procent afviser at støtte en jødisk kandidat.

Uforanderligheden i amerikanernes modvilje mod at stemme på en mormonsk præsidentkandidat står i udpræget modsætning til den bratte tilbagegang i lignende holdninger over for andre grupper i løbet af det seneste halve århundrede, konstaterer Gallup-forskerne.

En række andre lignende målinger bekræfter, at antimormonisme stadig er udbredt og endda socialt acceptabelt i USA, hvor mange kristne betragter mormontroen som en ikke-kristen sekt. Selv betragter mormonerne sig som en del af det kristne trosfællesskab.

Mormonspørgsmålet er i de seneste uger blevet en del af den republikanske præsidentvalgkamp, hvor det til tider overskygger emner såsom USAs økonomiske krise, abort og indvandring.

Debatten er taget til, efter at en af landets førende evangelikale megakirkepræster, Robert Jeffress, i sidste uge advarede kristne amerikanerne mod at støtte Mitt Romney og dermed skænke en kult troværdighed. Og så sent som for få dage siden skrev Albert Moehler, der er frontfigur i USAs største evangelikale trossamfund, Sydstatsbaptisterne, at rettroende kristne må begynde at overveje, om de kan stemme på en mormonsk kandidat.