Prøv avisen

Mormoner undskylder dåb af Simon Wiesenthals forældre

Simon Wiesenthals forældre fik ufrivillig mormonsk dåb. Foto: Miraclefilm.

Nazijægeren Simon Wiesenthals døde forældre blev døbt af den mormonske kirke. Uacceptabelt, siger jødiske interessegrupper.

Mormonkirken undskylder nu, at de døbte den kendte nazijæger og holocaust-overlever Simon Wiesenthals forældre, som begge er døde.

LÆS OGSÅ: Romney kan få problemer med mormoners dåb af døde

Den ufrivillige dåb fandt sted i den forgangne måned i mormonske templer i Utah, Arizona og Idaho, ifølge Simon Wiesenthal Centre i Los Angeles. Centret er en jødisk menneskerettighedsorganisation, som er opkaldt efter manden, der opsporede mere end 1000 nazister i Anden Verdenskrigs kølvand.

Det skriver den britiske avis The Guardian.Organisationens rabbiner, Abraham Cooper, siger til Reuters, at dåben er uacceptabel. Han siger, at mormonerne har kapret sjæle til en religion, de ikke tilhører. Cooper har deltaget i møder mellem repræsentanter for jøder og mormoner siden 1995, for at gå i dialog om lignende sager.

Han er ikke tilfreds med en undskyldning, hvis den mormonske kirke alligevel gentager fejlen igen og igen. Rabbineren kendte Wiesenthal personligt, og bekræfter at dåben ville have forfærdet nazijægeren, hvis far døde under Første Verdenskrig, mens moderen døde under Anden Verdenskrig i koncentrationslejren Belzec i Polen.

Hvis Wiesenthal var i live i dag, ville han være i dyb sorg og smerte, siger Abraham Cooper til The Guardian.

LÆS OGSÅ: Jøder kæmper mod mormonsk 'dåb' af afdøde

Den mormonske kirkes undskyldning faldt prompte. Ifølge kirken skyldes miseren en enkelt medarbejder, der nu har fået en irettesættelse.

Vi beklager oprigtigt, at en enkeltpersons handlinger har ført til denne upassende indskrivning af navne, sagde en talsmand til Reuters.

Undskyldningen kommer kort efter, at den potentielle republikanske præsidentkandidat Mitt Romney blev konfronteret med en lignende sag.

Elie Wiesel, en anden holocaust-overlever, protesterede overfor mormonen Mitt Romney over at hendes forældre også blev udsat for mormonsk dåb. Elie Wiesels forældre blev begge dræbt under holocaust.

Mormonkirken tillader dåb af døde personer, så disse personer derefter kan sige fra eller til i det næste liv.