Prøv avisen

Moské-strid rykker ud i New Yorks gader

Demonstranter protesterer mod et islamisk center i nærheden af World Trade Center- grunden i New York. -- Foto: Ed OuNew York Times.

Hundredvis går på gaden for enten at støtte eller modsætte sig muslimsk kulturcenter med en moské tæt ved Ground Zero

Tilhængere og modstandere af forslaget om et muslimsk kulturcenter med en moské i nærheden af World Trade Center-grunden gennemførte sent søndag dansk tid hver deres demonstration i centrum af Manhattan. De blev holdt adskilt af politifolk og barrikader.

Den følelsesladede debat, som har fået politisk betydning på nationalt niveau, omhandler planerne om at bygge kulturcenteret to blokke fra grunden, hvor World Trade Centers tvillingetårne stod, da de den 11. september 2001 blev angrebet af al-Qaeda, og 3000 mennesker blev dræbt.

Republikanere, der er imod projektet, bruger det til at angribe den demokratiske præsident Barack Obama forud for midtvejsvalget, hvor hans parti kæmper for at genvinde kontrollen over Kongressen.

Kulturcenteret skal indeholde et bederum, og modstandere af centeret siger, at placeringen af det er ufølsomt. De frygter, at stedet vil huse religiøs ekstremisme. Dem, der bakker op om centeret, henviser til religionsfriheden og behovet for at fremme tolerance og forståelse.

Hundredvis af modstandere råbte taktfast: "Ingen moské", de sang patriotiske sange og viftede med fotografier af voldelige angreb udført af islamiske ekstremister.

På et af skiltene stod: "Ikke alle muslimer er terrorister, men alle terroristerne var muslimer."

Rundt om hjørnet råbte tilhængerne: "Vi blæser på, hvad de skinhellige siger – religionsfriheden er kommet for at blive."

En af tilhængerne, den pensionerede skolelærer Ilene Kahn, sagde: "Det her er blevet et politisk middel til at prædike had. De fredselskende muslimer angreb os ikke."

Folk var hidsige og råbte ad hinanden, men der var ingen rapporter om vold eller anholdelser. Uniformerede politifolk og rækker af barrikader holdt demonstranterne adskilt. Talsmænd for politiet sagde, at der var sat ekstra styrker ind. De ville dog ikke sige hvor mange.

Obama og New Yorks borgmester, Michael Bloomberg, har sagt, at de støtter muslimernes ret til at bygge kulturcenteret i nærheden af den såkaldte Ground Zero – den tomme grund, som attentatet efterlod. Republikanerne er imod det, heriblandt den tidligere vicepræsidentkandidat Sarah Palin.

Andre foreslår at flytte centeret til et mindre omstridt sted.

Men Ali Akram, som er læge i området og støtter projektet, siger: "De folk, der siger, at moskéen ligger for tæt på Ground Zero, er de samme, der protesterer mod moskéer i Brooklyn og Staten Island og Tennessee og Wisconsin og Californien. Hvor stor radius vil de egentlig have? Der er ingen ende på det."

Mange af deltagerne i demonstrationen mod kulturcenteret var brandmænd og bygningsarbejdere, som bar på skilte med teksten: "Det her er hellig jord for newyorkerne".

Et andet skilt lød: "Jeg lærte alt, hvad der er værd at vide om islam 11. september."

I projektet indgår en 13 etager høj bygning, der skal huse et auditorium, et svømmebassin, mødelokaler og det omstridte bederum. Arkitekturen er simpel og omfatter hverken minaret, kuppel eller andre elementer, som man normalt forbinder med moskéer.

Nogle af modstanderne har anlagt en retssag. De forsøger at omstøde en retskendelse, der tillader byggeriet at fortsætte. Nogle af bygningsarbejderne har svoret ikke at ville arbejde på projektet. /Reuters/

Oversat af Sara Høyrup