Prøv avisen

Moskéer strammer op efter kritik

Imamer i en svensk moské har givet råd til kvinder, som strider i mod svensk lovgivning. Det har startet en ny debat i Sverige om moskéernes pligt til at agere i henhold til svensk lovgivning. Foto: .

Tv-dokumentarprogram viste, at religiøse rådgivere i svenske moskéer gav ulovlige råd til udsatte kvinder

Stockholmforstaden Kista er kendt som Sveriges multikulturelle midtpunkt. Her er næsten alle verdens lande repræsenteret, og på torvet midt i byen ligger Sveriges eneste universitet med muslimsk baggrund. I denne uge har skolen holdt en konference for at fortælle om resultaterne af et projekt, der fokuserer på kvinders rettigheder inden for islam.

LÆS OGSÅ: Svenskere er fortsat meget tolerante over for muslimer

Projektet blev iværksat på baggrund af en tv-dokumentar fra SVT-programmet Upp­drag Granskning (Opgave undersøgelse), der blev vist i maj. Programmet er kendt for sin undersøgende journalistik, og i programmet Imamernes råd viste to muslimske kvinder med skjult kamera, hvordan imamer i flere moskéer forsøgte at tale dem fra at gå til politiet, selvom den ene kvinde fortalte, at hendes mand slog hende. De blev også opfordret til at lade manden tage flere koner, skønt det er forbudt ifølge svensk lov.

Programmet startede en debat om moskéernes pligt til at agere i henhold til loven og kulturen i Sverige, og på folkeuniversitetet i Kista fortæller rektor Abdulkader Habib, at skolen nu søsætter landets første imamuddannelse.

Vi så inden programmet, at behovet fandtes, og allerede til efteråret tilbyder vi enkeltstående kurser. Det er vores måde at agere på. I stedet for at gå ud og fordømme fokuserer vi på det langsigtede arbejde og arbejder med selve problematikken, siger han.

Ifølge Abdulkader Habib og flere andre debattører er problemet med importerede imamer, der ikke kender til svensk kultur, stort. Idéhistoriker Mohammad Fazlhashemi hører til den gruppe, der ønsker en svensk imam­uddannelse.

Vi har brug for religiøse ledere, der er uddannet i islamisk historie og koranfortolkning i en svensk kontekst. I den kristne præsteuddannelse er den videnskabelige baggrund en selvfølge, og det bør også være et krav for aspirerende imamer, siger han til radioprogrammet Mennesker og Tro.

Det er dybt beklageligt, at imamerne i udsendelsen lever op til de fordomme, som islamofober har. Vi må kæmpe for at bevise, at ikke alle muslimer er sådan. Jeg tror, at en svensk imamuddanelse vil skabe mere demokratisk bevidste og ligestillingsorienterede imamer, som kender svensk kultur, fordi de er opvokset i Sverige, tilføjer Mohammad Fazlhashemi .

Han efterlyste efter programmet en selvransagelse i moskéerne og er tilfreds med, at flere af moskéerne har valgt at fyre de religiøse ledere, der rådgav kvinderne. De moskéer i udsendelsen, der fik statslige tilskud, mistede støtten og er nu genstand for en statslig udredning.

Afdelingschef i Nævnet for statslig støtte til trossamfund Max Stockman, der er ansvarlig for kontakten til moskéerne, siger til Svenska Dagbladet, at han tror, at alle trossamfund får støtten tilbage inden længe.

Hidtil har vi haft en rigtig god kommunikation med alle, så jeg har tillid til, at det kommer til at lede til noget godt. Flere har vedtaget handlingsplaner, som handler om de råd, de giver i sociale spørgsmål, og de stiller større krav til de personer, der arbejder som rådgivere, påpeger han.