Prøv avisen
Interview

Tidligere Mossad-chef: Truslen fra Iran er stærkt overvurderet

”Vi har en tendens til at udstille iranerne som gangstere. Og det er de også, nogle af dem. Men analyseevnen og strategien i Iran er langt mere avanceret og sofistikeret, end vi har lyst til at indrømme,” siger Efraim Halevy, tidligere direktør for den israelske efterretningstjeneste.. Foto: Reuters/Ritzau Scanpix

Få mennesker i verden har adgang til så meget information om Iran som chefen for Mossad, den israelske efterretningstjeneste. Efraim Halevy brugte 50 procent af sin tid på Iran i de fire år, han ledede Mossad fra 1998 til 2002. Han mener, at truslen fra Iran er stærkt overvurderet

Mens USA overvejer, om der kommer flere iranske angreb end gårsdagens beskydning af flere irakiske militærbaser som hævn for likvideringen af den magtfulde iranske general Qassem Soleimani, er en anden regional magt også i højeste alarmberedskab: Israel.

Iranerne beskylder Israel for at have en finger med i spillet om drabet på Soleimani. Selvom Israels fungerende premierminister, Benjamin Netanyahu, var hurtig til at lovprise Donald Trump efter nyheden om Soleimanis død, instruerede han samtidig alle israelske ministre i at gå stille med dørene og på ingen måde hentyde til en israelsk indblanding.

Netanyahu har i snart to årtier advaret verden om Irans ”onde hensigter”, specielt konsekvensen af et Iran med atomvåben. Ifølge den israelske premierminister udgør Iran en eksistentiel trussel mod Israel, endda hele verden.

Ifølge den tidligere Mossad chef Efraim Halevy er det en enorm fejlvurdering. Og en uacceptabel overvurdering.

”Jeg mener ikke, at Israel kan udslettes. At kalde Iran for en eksistentiel trussel er ikke bare uansvarligt. Det er det værste, du kan fortælle befolkningen. Og din fjende, for den sags skyld. Du overbeviser fjenden om, at de har muligheden for at udslette dig. Vi havde en eksistentiel trussel i uafhængighedskrigen i 1948, da vores naboer angreb os. Men at bruge begrebet eksistentiel trussel i dag?”, spørger Halevy måbende.

Halevy har været chef for den israelske efterretningstjeneste under tre forskellige premierministre: Benjamin Netanyahu og Ariel Sharon fra Likud og Ehud Barak fra Arbejderpartiet. På trods af de tre lederes forskellighed var de alle enige om én ting: Førsteprioriteten for Mossad var Iran. Anden og tredjeprioriteten var Iran. Og først derefter kom resten.

”Jeg brugte personligt 50 procent af min tid på Iran, da jeg stod i spidsen for Mossad. Det fortæller lidt om, hvor vigtigt et område Iran var for det israelske lederskab, også dengang” siger Efraim Halevy.

Ifølge Halevy bliver iranerne ofte portrætteret af Israel som en flok gangstere, der kun udviser aggressiv adfærd. Men det er en forsimpling og en beskrivelse, der ikke giver Iran den vurdering, landet fortjener.

”Det kan godt være, at Iran har formuleret sig i ekstreme vendinger og truer Israel. Men udover angrebet på de saudiarabiske oliefelter har Iran ikke optrappet konflikten. Det viser et sofistikeret handlingsmønster, som vi ikke hidtil har tilskrevet Iran. Vi har en tendens til at udstille iranerne som gangstere. Og det er de også, nogle af dem. Men analyseevnen og strategien i Iran er langt mere avanceret og sofistikeret, end vi har lyst til at indrømme,” siger Efraim Halevy.

Det iranske præstestyre har i årtier åbent erklæret, at det ønsker at udslette staten Israel. Mere og mindre hårde formuleringer er i den forbindelse blevet anvendt af Irans ledere. Mahmoud Amhmadinejad var den mest rabiate af Irans præsidenter. Hans ønske om at ”slette Israel fra verdenskortet” bliver stadig brugt af Benjamin Netanyahu, når han taler til det internationale samfund om vigtigheden i at forhindre Iran i at blive en atommagt.

Men det er ikke kun i Jerusalem, at Irans adfærd i regionen får alarmklokkerne til at ringe. En højst usædvanlig alliance er så småt ved at tage form mellem Israel og de arabiske golfstater på grund af den fælles fjende. Saudi-Arabien og Israel er, udover USA, de største modstandere af Irans atomprogram, dets støtte til præsident Bashar al-Assad i Syrien, Hizbollah i Libanon og houthi-rebellerne i Yemen.

Indtil for nyligt var houthi-rebellerne hovedsageligt Saudi-Arabiens problem. Men ifølge Israel forsøger Iran at forsyne houthi-rebellerne med ballistiske missiler, der kan ramme Israel. Og det vækker bekymring i den israelske befolkning, mest af alt fordi Netanyahu siger, at Israels sikkerhed er truet, men at han ikke kan fortælle israelerne alting.

I skrivende stund kæmper Iran og Israel en skyggekrig, der mest af alt udspiller sig på neutral jord i Syrien og Irak. Israel har foretaget hundredvis af luftangreb mod Iran og en række iransk støttede militser i Syrien. Enkelte gange har Iran beordret raketter affyret mod Israel. Men generelt set er det Israel, der har spillet med musklerne. For Israel er det selvforsvar, et forsøg på at forhindre Iran i at etablere sig i Syrien. Men Halevy mener, at Israel bør overveje en ny strategi.

”Vi bliver nødt til at være nuancerede og sofistikerede i den måde, vi behandler Iran på. Og så skal vi finde en fælles forståelse med iranerne på en række kerneområder. I realiteten burde der ikke være nogen konflikt mellem os og Iran. Vi deler ikke grænser, og uoverensstemmelser omkring religion er ikke alting,” slår Halevy fast.

Fred mellem Iran og Israel har dog lange udsigter. Den israelske forsvarsminister har for nyligt advaret, at ”spillereglerne har ændret sig, og Irans ledere ikke længere er immune”. En alvorlig udtalelse og en klar trussel til både præsident Hassan Rouhani og ayatollah Khamenei. Denne trussel vil sandsynligvis kun blive taget mere alvorligt nu, hvor USA har bevist, at selv de mest magtfulde i Iran har en skydeskive på ryggen.

”Desværre er jeg en del af et mindretal i Israel, der mener, at vi skal nedtrappe konflikten med Iran og ikke puste til ilden,” siger Efraim Halevy.8

Efraim Halevy er tidligere direktør for den israelske efterretningstjeneste. – Foto: Jotam Confino.