Prøv avisen

Mugabe kaprede dagsordenen ved EU-Afrika-topmødet

Zimbabwes præsident, Robert Mugabe, tiltrak sig en væsentlig del af opmærksomheden. – Foto: .

Zimbabwes præsident Mugabe og strid mellem EU og Afrika om handelsaftaler dominerede topmødet i Lissabon mellem EU og Afrika

Stats- og regeringschefer fra EU og Afrika afsluttede i går topmødet i Lissabon med en fælles erklæring og en handlingsplan, der skal skabe et nyt ligeværdigt forhold mellem de to kontinenter.

67 tilstedeværende ledere underskrev aftalen om, at de to kontinenter vil skabe et nyt og stærkere partnerskab, der bygger på læren fra fortiden og sikrer en solid ramme for et langsigtet og velintegreret samarbejde. Således hedder det i en fælles erklæring fra topmødet, hvis hensigt det var at lægge kolonitiden bag sig.

Men kolonitidens skygger hvilede trods alle gode hensigter tungt over topmødet, hvor situationen i Zimbabwe og Sudan og spørgsmålet om handel dominerede.

Zimbabwes præsident, Robert Mugabe, stemplede i går Danmark, Sverige, Tyskland og Holland som en arrogant firebande, der tror, at de har bedre viden om Afrika end Afrika selv.

Mugabe langede samtidig ud efter Storbritanniens premierminister, Gordon Brown, der boykottede topmødet i protest mod Mugabes deltagelse.

Hvorfor er Brown her ikke? Brown er her ikke, fordi han har sine megafoner i firebanden. De siger, hvad deres herre og allierede i nr. 10 (Downing Street nr. 10, red.) ville have sagt, hvis han havde været her, sagde Mugabe.

Vi siger nej. Vi har ret til at bestemme over vores egen fremtid. Zimbabwe skal aldrig være koloni igen, sagde Mugabe.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V), der i lørdags betegnede Mugabe som en bandit, mener ikke, at Mugabe reelt fik nogen særlig opbakning fra de andre afrikanske lande.

Det er klart, at jeg opfatter Mugabes indlæg som en desperat despots indlæg. Jeg afviser Mugabes kritik, og jeg er ikke blevet sendt i byen (af Brown, red.). Det, jeg har sagt, kommer dybt fra mit hjerte, understreger statsministeren.

Når statsministeren kalder Mugabe for en bandit, men ikke bruger samme ord om så mange andre, skyldes det, at det jo er et EU-Afrika-topmøde. Samtidig er situationen i Zimbabwe hovedårsagen til, at der intet EU-Afrika-topmøde har været siden det første af sin art i Kairo i 2000.

Derfor var det uundgåeligt, at Zimbabwe blev et specifikt punkt på dette topmøde. Men det er forkert at se væk fra, at der også andre steder i Afrika er betydelige problemer. Ikke mindst i Sudans Darfur-region, hvor Sudans regering ingen respekt har for menneskerettighederne, siger statsministeren.

Siden det første EU-Afrika-topmøde i 2000 er Kina stormet frem med investeringer og storstilede projekter i Afrika. Det har rystet EU, der traditionelt har været Afrikas største samhandelspartner.

Senegals præsident, Abdoulaye Wade, lod i går forstå, at Europa næsten har tabt kapløbet om indflydelse i Afrika til Kina.

EU ønsker nye handelsaftaler med de såkaldte ACP-lande i Afrika, Caribien og Stillehavsregionen. Aftalerne skal afløse de eksisterende særligt begunstigede aftaler mellem EU og ACP, som Verdenshandelsorganisationen (WTO) har erklæret ugyldige fra årsskiftet. EU-Kommissionens præsident, José Manuel Barroso, rakte dog hånden ud mod Afrika.

Det er vigtigt, at Barroso på EU-Kommissionens vegne gjorde det klart, at vi vil give mere tid til at få forhandlet EPA-aftalerne på plads. Der bliver ikke ændret ved, at de nuværende Cotonu-aftaler udløber ved udgangen af i år. Men til gengæld skal der indgåes midlertidige aftaler med henblik på, at intet afrikansk land bliver stillet ringere fra 1. januar 2008, end de var før, siger statsminister Anders Fogh Rasmussen. /ritzau/