Muhammed-optøjerne giver diktator mere tid

Den amerikansk producerede Muhammed-film overdøver konflikten i Syrien og giver præsident al-Assad frit spillerum. Men nu bliver de vrede demonstranter kritiseret for hykleri af deres egne

"Hvor er den muslimske vrede, når hele familier bliver myrdet i Syrien af Assads styrker?" spørger en blogger på det sociale netværk Twitter.
"Hvor er den muslimske vrede, når hele familier bliver myrdet i Syrien af Assads styrker?" spørger en blogger på det sociale netværk Twitter. Foto: HANDOUT Denmark.

Det tog nogle dage og en række angreb på vestlige landes ambassader i Mellemøsten, før de gav sig til kende. Men nu er de muslimske bloggere og andre kommentatorer rykket ud med angreb på det, de kalder for den muslimske verdens hykleri i forbindelse med Muhammed-filmen.

Alle er vrede over en film-trold i stedet for Syrien, skriver den muslimske kvinde Fatemeh Fakhraie på det sociale netværk Twitter.

LÆS OGSÅ: Frankrig forsøger at forebygge uro efter ny Muhammed-satire

En anden, der kalder sig Maya, spørger: Hvor er den muslimske vrede, når hele familier bliver myrdet i Syrien af Assads styrker?.

De seneste dage, og især siden Hizbollahs generalsekretær, Hassan Nasrallah, for en sjælden gangs skyld vovede sig ud i Beiruts gader i begyndelsen af denne uge under massedemonstrationer mod USA, har fornemmelsen blandt mange i den arabiske verden været, at protesterne mod den anti-islamiske film er helt ude af proportioner.

Hassan Nasrallah, der officielt støtter Syriens præsident, Bashar al-Assad, er siden ligesom endnu mere radikale elementer i de arabiske lande blevet genstand for heftig kritik.

LÆS OGSÅ: Vredens kilder

Kritikken kommer først og fremmest fra den del af den yngre generation, som tog aktivt del i det arabiske forår, og som gik i gaderne for at kæmpe for ytringsfrihed, religionsfrihed og lighed. Men beskyldningerne om hykleri kommer ikke kun fra de sekulariserede unge. Troende muslimer melder sig også i debatten.

En af dem er Sayyida Sana, der skriver: Et undertrykt barns gråd i Syrien er langt mere smertefuld for profeten Muhammed end negative og fornærmende film.

Mens mange måneders fokus på Syrien synes at være trængt til side af den nye Muhammed-krise, kan der også spores en sammenhæng mellem hvilke mellemøstlige grupper og lande, der koncentrerer sig om Muhammed-krisen, og hvem der støtter Syrien. Som om de bevidst ønsker at give al-Assad en uge eller måske måned uden for det internationale samfunds søgelys.

LÆS OGSÅ: Fred eller frihed

Irans præstestyre lovede i starten af denne uge at forfølge bagmændene bag filmen. I går mødtes Irans udenrigsminister Salehi med al-Assad og rådede ham til ikke at bøje sig for internationale sanktioner. I Libanon har Hizbollah planlagt fire store demonstrationer mod Muhammed-filmen, foruden den der fandt sted mandag eftermiddag i Beirut.

Muhammed-krisen er den seneste af en række udviklinger, der har givet al-Assads regime ro til at bekæmpe oppositionen. Den internationale uenighed om en løsning og de fejlslagne mæglingsforsøg fra FNs side har også ladet al-Assad vinde tid. Men med Muhammed-krisen er det første gang i 18 måneder, at uroligheder i andre mellemøstlige lande overskygger den blodige konflikt.

Ifølge den syriske opposition, der har kæmpet mod al-Assad-styret i halvandet år, ligger de daglige dødstal i øjeblikket langt over 100 personer. Officielt er 25.000 døde i den syriske konflikt, men uofficielt menes tallet at være på omkring 40.000.