Prøv avisen

Muhammedkrisen er ikke glemt

To år efter Muhammed-krisen er sagen ikke glemt i den globale landsby. Her bliver en ambassade i Mellemøsten brændt af i kølvandet på de polemiske tegninger. -

Indiske studerende på toplederuddannelse opfatter Danmark og Europa som anti-muslimsk. Fogh måtte tirsdag svare på spørgsmål om Muhammedkrisen

To år efter Muhammed-krisen er sagen ikke glemt i den globale landsby. Det kom til udtryk, da statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) talte for en gruppe studerende på Indian Institute of Management Bangalore, der uddanner cremen af fremtidens indiske ledere.

Muslimer fylder blot 13 procent i Indiens befolkning, men blandt de indiske studerende er der i et vist omfang en opfattelse af Europa og Danmark som anti-muslimsk.

En af de fremmødte gav udtryk for, at Europa og Danmark - set fra Asien - virker stærkt anti-muslimsk. Han henviste blandt andet til sagen om Muhammed-tegningerne, men også til forhold i andre europæiske lande. Vil muslimer nogensinde blive integreret i Europa, spurgte han Fogh.

- Lad mig understrege, at der ikke er nogen negativ stemning imod muslimer. Hvis du ser negative følelser, må de rette sig imod religiøs ekstremisme, sagde Fogh.

Fogh pegede på, at der i Europa er tradition for at skelne mellem religion og politik, men at den skelnen efter hans opfattelse ikke altid accepteres af muslimer, og at der derfor er en kulturel udfordring.

- Muslimer må acceptere, at vi har en klar skelnen mellem politik og religion. Vi har ytringsfrihed og religionsfrihed. Folk må dyrke deres religion som de vil, men vi har også ret til at ytre os, som vi vil. Det indebærer en gang imellem også kritik af religion, og det er ikke altid accepteret blandt muslimer. Det er en udfordring. Der er ikke negative følelser mod muslimer som sådan. Men der er en udfordring i at kulturerne skal forstå hinanden, svarede Fogh, som endte med at konkludere:

- Baseret på det, vil det være muligt at integrere muslimer.

Indian Institute of Management Bangalore tilhører superligaen i nationen med 1,1 milliard indbyggere og uddanner ledere, som typisk ender i velbetalte topjob i store virksomheder i og uden for Indien. Hvert år søger 250.000 mennesker ind. 250 kommer gennem nåleøjet.

Anders Fogh Rasmussen holdt en tale om globalisering i det velbesøgte auditorium som et led i sit officielle besøg i Indien i denne uge.

ritzau