Prøv avisen

Muligt gennembrud er på vej i kampen mod menneskesmuglere

Migranter, der er blevet stoppet af den libyske kystvagt og eskorteret tilbage til Libyen, ses her på havnen i byen Misrata. Foto: Jeroen Oerlemans/Panos Pictures/ritzau

Libyens regering giver Italien og dermed EU lov til at operere i libysk farvand. Dermed kan Italien forhindre mange flere migranter i at krydse Middelhavet

Libyen og Italien er ved at blive enige om et samarbejde, der kan få meget stor indflydelse på bekæmpelsen af menneskesmuglingen over Middelhavet og på længere sigt kan være med til at bremse antallet af bådflygtninge, der kommer til Europa.

Den italienske premierminister, Paolo Gentiloni, noterede med tilfredshed på et pressemøde i går, at lederen af den FN-støttede libyske regering, Fayez al-Sarraj, har bedt Italien om at sende fartøjer ind i libysk territorialfarvand. Det italienske parlament skal først godkende beslutningen, men Gentiloni lagde ikke selv skjul på potentialet i en aftale.

”Lad mig sige det helt tydeligt. Hvis det bliver et ja, hvad jeg mener er helt nødvendigt, så kan dette være et meget vigtigt nyt skridt i kampen mod menneskesmuglingen,” erklærede Gentiloni i Rom efter et møde med al-Sarraj.

Det har længe været et ønske fra EU at få lov til at operere i libysk farvand i jagten på menneskesmuglere. Den libyske regering har hidtil sagt nej, men ifølge Gentiloni sendte al-Sarraj et brev til ham med anmodningen om italiensk hjælp for ”nogle dage siden.” Italienerne samarbejder i forvejen med den libyske kystvagt, som de uddanner og leverer materiel til.

Den libyske kystvagt har på det seneste øget indsatsen mod de gummibåde, der i stigende tal sætter ud fra den libyske kyst. Ifølge IOM, Den Internationale Organisation for Migration, blev 11.122 bådflygtninge samlet op af libyerne i perioden fra den 1. januar til den 20. juli i år, men det er stadig kun en mindre del af flygtningestrømmen. I samme periode kom der over 93.000 migranter og flygtninge til Italien. Med hjælp fra italienske flådefartøjer i libysk farvand vil flere bådflygtninge kunne samles op og sendes tilbage til Libyen, inden de når ret langt ud fra kysten.