Munke indblandet i politisk skandalesag

Den græske regering er kommet i knibe, efter det er kommet frem, at munke har tjent over en halv milliard kroner på en byttehandel med regeringen

Grækernes støtte til den græske premierminister Kostas Karamanlis (på billedet) er faldet efter en række sager om magtmisbrug og korruption blandt medlemmer af den konservative regering, der gik til valg i 2004 for at bekæmpe disse problemer. -
Grækernes støtte til den græske premierminister Kostas Karamanlis (på billedet) er faldet efter en række sager om magtmisbrug og korruption blandt medlemmer af den konservative regering, der gik til valg i 2004 for at bekæmpe disse problemer. - . Foto: SHAUN CURRY Denmark.

Munke har gjort sig en god handel i Grækenland. De har byttet noget stor set ubrugeligt jord til rigtig god jord og scoret over en halv milliard kroner på forretningen. Taberne er de græske skatteydere, for dem, munkene har byttet med, er den græske regering.

Nu mener oppositionen og statsanklageren, at der er tale om magtmisbrug, idet regeringens talsmand, minister Roussopoulos, er nær ven med abbed Ephraim, som er leder af Vatopedi-ordenen på Athos. Ministeren er nu trådt tilbage. Men sagen undersøges fortsat, skriver CNN.

Klosteret Vatopedis bankonti er frosset fast, mens retssagen kører, og premierminister Kostas Karamanlis forsøger at udbedre skaderde, skiver Southeast European Times.

Det ortodokse bagland
Sagen om munkene går langt tilbage. Allerede i 1999 anerkendte den daværende regering et krav om at kompensere det 1000 år gamle erimit-fællesskab, fordi de har mistet land til offentligheden.

Munkesamfundet ligger på den nordøstlige del af Athos-halvøen ved og på bjerget Athos. Her bor omkring 2000 græske og russiske munke.

Lederen for den græsk ortodokse kirke i Athen er chokeret over skandalen.

- Jeg er lamslået over alt, hvad der er blevet publiceret, men jeg har tiltro til det juridiske system, siger han i en pressemeddelelse.

Dårlige meningsmålinger
Det internationale institut for korruptionsanalyse 'Transparency International´ melder om, at korruption og magtmisbrug i Grækenland er steget markant siden 2004, hvor den konservative regering kom til. Dermed ligger landet nu over niveauet af langt fattigere lande, for eksempel Costa Rica.

Regeringen har lidt skade, viser meningsmålinger, for munkesagen er kun én af mange, som bekræfter de græske borgere i, at der finder udbredt magtmisbrug og korruption sted i samfundets top, skriver DR

Som det ser ud nu, ville oppositionen vinde, hvis der var valg i Grækenland i morgen.