Musharraf kan ikke slippe fri af fortidens anklager

Pakistans ekspræsident anklages for at have planlagt attentatet på Benazir Bhutto i 2007

Pakistans eks-præsident Pervez Musharraf er formelt blevet tiltalt for sin rolle i drabet på landets tidligere premierminister Benazir Bhutto (på billedet).
Pakistans eks-præsident Pervez Musharraf er formelt blevet tiltalt for sin rolle i drabet på landets tidligere premierminister Benazir Bhutto (på billedet). Foto: STRINGERPAKISTAN Denmark.

Siden den pakistanske opinionsleder Benazir Bhutto blev dræbt ved et selvmords-attentat efter et vælgermøde den 27. december 2007 har det floreret med spekulationer om, hvem der stod bag attentatet.

I første omgang fik lederen af den pakistanske fraktion af Taleban, Baitullah Mehsud, skylden for mordet. Han blev halvandet år senere likvideret ved et droneangreb af den amerikanske efterretningstjeneste CIA.

Lige siden mordet har der dog været rygter om, at ekspræsident Pervez Musharraf skulle have bestilt likvideringen for at komme af med sin politiske fjende, og tirsdag sigtede retten i den pakistanske hovedstad, Islamabad, ham formelt i sagen. Musharraf meddelte med det samme, at han nægter sig skyldig.

LÆS OGSÅ: Udfordringerne står i kø for ny pakistansk leder

Påstanden om, at han skulle have bestilt attentatet på Benazir Bhutto, er blevet bakket op af en af hendes personlige venner, den amerikanske lobbyist Mark Siegel.

Han påstår ifølge den amerikanske avis The New York Times, at Musharraf skulle have truet Bhutto under en telefonsamtale i oktober 2007, to måneder før hendes død. Desuden skulle Bhutto have sendt ham en e-mail med navnene på de fire personer, hun frygtede kunne finde på at planlægge et attentat mod hende.

Listen indeholder navnene på to efterretningsfolk samt to politiske modstandere, hvoraf Musharraf er den ene.

Benazir Bhutto blev den første kvindelige leder i et muslimsk land, da hun i to omgange var premierminister. Først fra 1988 til 1990 og igen fra 1993 til 1996.

Hun blev afsat efter beskyldninger om korruption, og var i eksil indtil hun i oktober 2007 vendte hjem med en garanti fra Musharraf om, at hun ville blive tildelt amnesti.

Musharraf slap i første omgang uden om attentat-anklagerne, men blev i 2008 tvunget til at forlade posten som præsident efter politisk pres og folkelige protester mod hans generelle lederskab.

Musharraf, der op igennem 00erne var en vigtig allieret for Vesten, rejste i stedet til London, hvor han på god afstand af beskyldninger om forræderi og mordplaner kunne forberede et forsøg på endnu engang at erobre præsidenttaburetten.

Efter det længe havde været rygtet, vendte han således i marts 2013 tilbage til Islamabad for at stille op til præsidentvalget i juli.Han hjemvenden blev dog langt fra modtaget vel, og han har siden slutningen af april siddet i husarrest, anklaget for højforræderi og planlægning af mordet på Benazir Bhutto og klanlederen Nawab Akbar.

I stedet blev Mamnoon Hussain, der under Musharrafs militærkup i 1999 blev væltet som guvernør i den sydlige hovedby Sindh, valgt til som ny præsident. Han bliver i starten af september indsat, og efterfølger Asif Ali Zardari, der tidligere har været gift med Benazir Bhutto og tilbragte en stor del af Musharraf-æraen i fængsel og eksil.

Flere andre af Musharrafs tidligere politiske fjender bestrider i dag højtstående embeder i det Pakistanske samfund, blandt andet Nawaz Sharif, der som premierminister også blev væltet under militærkuppet i 1999.

Nawaz Sharif er i dag igen premierminister i Pakistan, og flere kritikere peger derfor på, at retssagerne mod Musharraf skal ses som en politisk gengældelsesaktion. Den næste høring i sagen er planlagt til at starte i morgen.