Ung muslim bliver ny skotsk førsteminister: ”Jeg vil takke mine bedsteforældre”

Ny leder af det skotske nationalparti bliver set som kontinuitetskandidaten efter Nicola Sturgeon

Skotlands nye førsteminister, Humza Yousaf, vil arbejde for et selvstændigt Skotland, der vender tilbage til EU.
Skotlands nye førsteminister, Humza Yousaf, vil arbejde for et selvstændigt Skotland, der vender tilbage til EU. Foto: Andy Buchanan/AFP/Ritzau Scanpix.

Afstemningen var mere end tæt, før Humza Yousaf mandag eftermiddag blev valgt som ny leder af SNP, Scottish National Party. Han endte med 52 procent af stemmerne mod 48 procent til modkandidaten, finansminister Kate Forbes, efter at den tredje kandidat, Ash Regan, som forventet blev elimineret i første runde.

”Hans opbakning i parlamentsgruppen taget i betragtning, så er opbakningen på 52 procent fra partiets medlemmer overraskende, og han er nødt til at række ud til Kate Forbes og tilbyde hende en ledende post. Spørgsmålet er, om hun vil acceptere det,” siger professor i statskundskab John Curtice til BBC Radio Scotland.

I sin takketale slog Humza Yousaf først og fremmest på temaer, som skal forbedre livet for almindelige skotter i form af sundhed, skole, energi og lavere leveomkostninger, før han slutteligt kom frem til det helt centrale.

”Jeg arbejder for et selvstændigt Skotland, og vi ønsker at vende tilbage til EU. Vi vil være det hold, der leverer et uafhængigt Skotland,” slog han fast.

Humza Yousaf meldte sig ind i SNP for snart 20 år siden på grund af invasionen af Irak, hvor han så et selvstændigt Skotland som en nødvendighed for at undgå at blive fedtet ind i krigen. Nu bliver han med sine 37 år den hidtil yngste førsteminister i Skotland – det sker formelt tirsdag ved en afstemning i det skotske selvstyreparlament.

Men Yousaf, der har pakistanske rødder, bliver også den første muslimske førsteminister.

”Jeg vil takke mine bedsteforældre, der tog rejsen fra Punjab til Skotland. De kunne aldrig i deres vildeste fantasi forestille sig, at deres barnebarn ville blive førsteminister i Skotland,” fortsatte Humza Yousaf.

Valget af Yousaf er sket, efter at Rishi Sunak, der er hindu, blev britisk premierminister sidste år.

Humza Yousafs direkte modstander fra skotsk Labour bliver Anas Sarwar, der ligeledes er muslim. Han kalder det over for BBC et markant øjeblik, at Skotland nu ledes af en førsteminister med en anden etnisk baggrund.

”Men jeg stiller spørgsmålstegn ved hans mandat og ved hans politik,” siger Anas Sarwar, der kræver nyvalg til det skotske parlament.

Det har Humza Yousaf selv talt for under kampen om at blive ny leder, men han nævnte det ikke i sin takketale.

Et nyvalg kan også være en risikabel strategi for SNP, der sammen med koalitionspartneren De Grønne absolut flertal i det skotske parlament.

Siden Nicola Sturgeon blev leder i 2014, har nationalpartiet været igennem otte valg - valg til det skotske parlament, til det britiske parlament, skotske lokalvalg samt til Europa-Parlamentet. Hver eneste gang blev SNP det suverænt største parti i Skotland.

I månederne inden Nicola Sturgeon meddelte sin afgang, fik hun nogle gevaldige ridser i lakken. Først afviste den britiske højesteret, at Skotland selv kunne udskrive en ny folkeafstemning om selvstændighed. Hertil kommer balladen om den skotske lov, der skulle give folk ret til selv at definere deres eget køn. Den skabte intern splittelse i SNP, og loven blev afvist af regeringen i London, fordi den havde implikationer for de tre andre lande i den britiske union. Ydermere betød loven, at Nicola Sturgeon blev presset af sagen om en voldtægtsmand, der havde foretaget et juridisk kønsskifte, og derfor potentielt kunne afsone sin straf i et kvindefængsel.