Muslimer har frygtet den terror, der ramte dem i London

Finsbury Park i det nordlige London har længe været hjem for en stor muslimsk befolkning. Men hvor der tidligere var problemer med ekstremisme, så går de lokale moskéer nu forrest i kampen mod radikalisering

Der blev dagen igennem i går lagt blomster både ved moskéen i Finsbury og andre steder som her ved Finsbury undergrundsstation. –
Der blev dagen igennem i går lagt blomster både ved moskéen i Finsbury og andre steder som her ved Finsbury undergrundsstation. – . Foto: Alastair Grant/ritzau.

Symbolikken var tydelig, da en gruppe muslimske mænd blev mejet ned af en varevogn kort efter midnat natten til mandag, efter de havde været til aftenbøn i forbindelse med ramadanen. Angrebet fandt sted nær Finsbury Park Mosque, som er en af de mest kendte britiske moskéer. En er død og 10 er kvæstede i det, premierminister Theresa May har kaldt ”et sygt terrorangreb”.

Men det er også et angreb, som længe har været frygtet i det muslimske samfund, siger Zahed Amanullah, der er ekspert i antiekstremisme ved tænketanken Strategic Dialogue i London.

”Jeg har været i kontakt med mange muslimske ledere siden angrebet. Dette er, hvad de altid har frygtet. Særligt, fordi nogle offentlige personer har pustet til den anti-muslimske stemning,” siger Zahed Amanullah.

Han henviser blandt andet til, at den fremtrædende kommentator Katie Hopkins blev fyret fra en radiostation efter at have brugt det nazistiske udtryk ”den endelige løsning” (Die Endlösung) om muslimer i forbindelse med terror.

Gerningsmanden var en 47-årig hvid mand, som råbte, ”Jeg vil dræbe muslimer”, og da han var ude af varevognen, opfordrede han også folk til at dræbe ham. Han var ikke kendt af politiet.

Ofrene for angrebet kom fra aftenbøn i ”Muslim Welfare House” (Det muslimske velfærdshus), som ikke har noget med Finsbury Park Mosque at gøre. Men Zahed Amanullah understreger, at begge moskéer er moderate.

”Den lokale imam beskyttede gerningsmanden, indtil politiet kom, og opfordrede folk til at bevare roen. Det siger det hele,” fastslår Zahed Amanullah om imamen Mohammed Mahmoud, der forhindrede, at folkemængden begik selvtægt.

Særligt Finsbury Park Mosque har en broget fortid, og al-Qaeda-inspirerede terrorister havde tidligere direkte tråde til moskéen. Det skyldes ikke mindst den kontroversielle egyptiske imam Abu Hamza, som nu afsoner en livstidsdom i USA for at have opfordret til terror. Tilbage i 2003 lukkede Londons politi midlertidigt moskéen på grund af Hamzas ekstreme holdninger.

”Finsbury Park Mosque blev overtaget af moderate muslimer, og Abu Hamza og andre ekstremister blev sparket ud. Reformerne var så vidtgående, at moskéen for nyligt fik en pris for sin kamp mod ekstremisme. Det er i dag et helt anderledes sted, end det var for over 10 år siden,” siger Zahed Amanullah.

Fra premierminister Theresa May over politiet og til Londons borgmester Sadiq Kahn kommer der en klar melding om, at islamofobi er lige så slemt som islamisk ekstremisme.

Chris Allen fra Birmingham Universitet har indtil for nyligt rådgivet den britiske regering i kampen mod ekstremisme. Terrorangrebet mod muslimer er noget, han har frygtet længe.

”Vi har set, at mennesker på den yderste højrefløj er blevet mere aggressive. De har ført deres kamp ind i bykernerne og eksempelvis protesteret mod nye moskéer. Vi ser det samme blandt højreradikale i hele Europa. Den mest ekstreme er norske Anders Breivik om ville starte en krig mod islam,” siger Chris Allen til den britiske radiostation BBC Radio 4.

”Hans holdning er også almindelig blandt britiske højreekstremister. Vi ser dagligt eksempler på islamofobi med både fysiske og verbale overgreb på muslimer,” siger han.

Zahed Amanullah peger på, at der er ret direkte paralleller til den måde, hvorpå islamiske terrorister har brugt køretøjer til at køre tilfældige mennesker ned.

”Forskellen er, at det bunder i et anti-muslimsk had. Det giver såvel medier som regeringen et ansvar for at håndtere det med en tilsvarende alvorlighed,” siger forskeren i antiekstremisme.