Muslimer i Kenya beskyttede kristne mod terror

Da terrorister fra den somaliske al-Shabaab-gruppe stoppede en bus i Kenya, nægtede muslimerne i bussen at lade sig adskille fra kristne, som ellers ville være blevet myrdet

Beskeden til terroristerne var, at de måtte dræbe alle eller ingen - og den selvopofrende standhaftighed virkede, for terroristerne opgav deres plan, da en bus med kristne og muslimske passagerer blev angrebet af terrorbevægelsen Al Shabaab i Kenya.
Beskeden til terroristerne var, at de måtte dræbe alle eller ingen - og den selvopofrende standhaftighed virkede, for terroristerne opgav deres plan, da en bus med kristne og muslimske passagerer blev angrebet af terrorbevægelsen Al Shabaab i Kenya.

Et lille julemirakel har udspillet sig i det nordøstlige Kenya ved grænsen til Somalia.

Her stoppede terrorister fra den somaliske al-Sha-baab-gruppe i mandags en bus, der var på vej fra hovedstaden, Nairobi, til byen Mandera. Som i tidligere tilfælde forsøgte de at adskille muslimer fra kristne, så muslimerne kunne gå fri, mens de kristne var udset som ofre.

Blandt andre blev 28 kristne buspassagerer brutalt myrdet op til jul sidste år, og da al-Shabaab i april i år gennemførte et terrorangreb på 147 universitetsstuderende i Garrisa, gik terroristerne ifølge øjenvidner også bevidst efter kristne, mens muslimer blev sorteret fra.

Men denne gang nægtede muslimerne i bussen at give sig til kende. Ifølge lokale medier delte de blandt andet deres muslimske klædedragter og andre muslimske symboler med deres kristne medpassagerer.

Beskeden til terroristerne var, at de måtte dræbe alle eller ingen - og den selvopofrende standhaftighed virkede, for terroristerne opgav deres plan.

Muslimske Abdi Mohamud Adbi var blandt de 62 passagerer i bussen, som blev stormet af de 10 tungt bevæbnede terrorister.

”Vi gav nogle af de ikke-muslimske passagerer vore religiøse klædedragter, som de kunne tage på i bussen, så de ikke var lette at identificere. Vi holdt os tæt sammen. De militante truede med at skyde os alle, men vi nægtede og beskyttede vore brødre og søstre. Til sidst gav de op, men advarede om, at de ville komme tilbage,” har Abdi Mohamud Adbi forklaret til nyhedsbureauet Reuters.

Den lokale guvernør for Mandera-provinsen, hvor angrebet fandt sted, har rost de principfaste muslimer fra bussen.

”De lokale udviste sans for patriotisme og fællesskab over for hinanden”, sagde Ali Roba i går til avisen Daily Nation.

Mindst to personer mistede dog livet og flere blev såret, da terroristerne åbnede ild mod bussen for at få den til at stoppe, samt da en af passagererne forsøgte at flygte.

Beretningen er blevet bekræftet af busselskabet over for den britiske nyhedsstation BBC.

Al-Shabaab, der har forbindelse til al-Qaeda, udfører jævnligt angreb i nabolandet Kenya, som islamisterne har erklæret krig imod. Kenya har siden 2011 udstationeret soldater i nabolandet som del af Den Afrikanske Unions indsats i det uroplagede Somalia.