Prøv avisen

Muslimer varsler demonstration mod Muhammed-tegning

Islamisk Kulturcenter i den svenske by Örebro arrangerer demonstration efter fredagsbønnen i kølvandet på omstridt Muhammed-tegning i svensk avis

Muslimer i Örebro og resten af Sverige vil fortsætte demonstrationer mod avisen Nerikes Allehanda, der forrige søndag bragte en tegning af profeten Muhammed. På fredag finder demonstrationen efter alt at dømme sted foran den svenske avis kontorbygning i Örebro.

Det bliver en stor demonstration, og det er det islamiske center, der skal organisere den, siger Jamal Lamhamdi, der er talsmand for Islamisk Kulturcenter i Örebro.

Organisationen skal nu søge tilladelse hos det svenske politi og vil gennemføre demonstrationen efter fredagsbønnen, en uge efter den første demonstration. Den arrangeres imidlertid ikke alene, men ifølge Lamhamdi sammen med andre muslimske grupper.

Mange muslimer føler sig provokerede og har det ikke godt, men som organisation forsøger vi, så godt vi kan, at berolige dem. Vi opfordrer alle muslimer til ikke at hidse sig op, siger Jamal Lamhamdi.

Han regner tegningerne for en krænkelse af muslimer, og tegningerne går ud over ytringsfrihedens grænser, mener han.

Den iranske regering protesterede i mandags officielt imod, at den svenske avis Nerikes Allehanda i søndagsudgaven den 19. august publicerede en tegning af Muhammed, hvor kroppen er en hund.

Det iranske udenrigsministerium havde derfor indkaldt den svenske ambassaderåd i Teheran, Gunilla Von Bahr, til møde for at fordømme tegningen. Ifølge det iranske nyhedsbureau Fars kalder udenrigsministeriets generaldirektør for central- og nordeuropæiske anliggender, Ali Baqeri, tegningen for en fornærmelse imod den religiøse følelse hos over en milliard muslimer i verden.

Baqeri slog imidlertid fast, at Iran respekterer pressefrihed, men samtidig skal denne frihed ikke misbruges til at fornærme tilhængere af andre religioner. Generaldirektøren spekulerede endvidere ifølge Fars på, om offentliggørelsen af tegningen var en hemmelig agenda for nogle grupper, der ville så splid mellem Sveriges positive relationer med muslimske lande.

Den iranske præsident, Mahmoud Ahmadinejad, sagde i går ifølge nyhedsbureauet dpa, at de seneste karikaturtegninger i den svenske avis ikke kommer til at skade båndene mellem Teheran og Stockholm.

En mindre avis har begået en dum fejltagelse, og jeg er sikker på, at det svenske folk er imod fornærmelserne mod den hellige profet. Emnet skal ikke overdrives, sagde Ahmadinejad.

Præsidenten tilføjede, at han mistænker zionister for at stå bag det seneste tiltag, der skal fornærme profeten såvel som ødelægge det venlige forhold mellem svenskere og iranere.

Det er den svenske kunstner Lars Vilks, der er ophavsmand til tegningen, og den er blevet trykt i flere svenske aviser.

Nerikes Allehandas chefredaktør, Ulf Johansson, er forundret over, at protesten kun gælder Nerikes Allehanda, selvom tegningen har været trykt i Dagens Nyheter, Aftonbladet og flere andre svenske medier.

/ritzau/TT