Prøv avisen

Muslimer vil udskifte Schweiz' flag

Utilfredsheden med forbuddet mod opførelsen af minareter i Scwheiz får nu muslimer til at ville udskifte landets flag. Foto: MARTIN RUETSCHI Denmark

Schweiz' flag skal erstattes, så det afspejler landets multikulturelle samfund, mener muslimske grupperinger. Eksperter spår, at forslaget kun vil øge spændingerne mellem landets 400.000 muslimer og højrefløjen

Er Schweiz' flag pludselig fortid? Det mener en gruppe muslimske immigranter, at det skal være. De vil ændre Schweizs nuværende flag et hvidt kors på en rød baggrund, der har været landets officielle flag siden 1848. De mener, det overtræder deres rettigheder som ikke-kristne borgere i landet. Det skriver nyhedsbureauet Pravda

LÆS OGSÅ: Pres på Schweiz for at ophæve minaret-forbud

Baggrunden for protesten er angiveligt, at muslimer er blevet forhindret i at bygge minareter et tårn ved en moske, hvorfra der kaldes til fredagsbøn. Derfor vil de nu tage hævn og stryge flaget.

I 2009 stemte 58 procent af landets vælgere nemlig ja til et forbud mod at bygge minareter. Afstemningen er blevet beskyldt af flere europæiske lande for at være diskriminerende, da forbuddet alene omfatter minareter og ikke eksempelvis serbisk-ortodokse kirker eller sikhtempler, der godt må opføre klokketårne. Desuden er halal-slagtning blevet forbudt.

Godt 20 procent af Schweiz' syv millioner store befolkning er immigranter. Og 400.000 af dem er muslimer, hvor flere grupperinger ikke længere ønsker sig repræsenteret af et flag med et kors. Korset passer ikke ind i landets multikulturelle samfund, hævder en af grupperne.

LÆS OGSÅ: Kors i flaget er ikke længere usynlig i religion

Eksperter spår dog ikke, at der er store chancer for, at muslimernes ønske bliver gennemført. Derimod er der en sandsynlighed for, at forslaget giver vind i sejlene til det stærkt højreorienterede parti Folkets Parti, som bruger muslimernes udmelding offensivt. Blandt andet har partiet omtalt sagen som et bevis på, at muslimerne vil afskaffe landets traditioner og symboler.

Det var i høj grad også Folkets Parti, der var med til at sikre forbuddet mod minareter med en skarp kritik af og retorik om islamiseringen af Schweiz, og at Sharia-lovgivning snart ville blive indført.

Flere forskellige flag er siden blevet foreslået. Men det mest populære lader til at være et andet højreorienteret partis forslag. Det viser tre får, der repræsenterer landets oprindelige tre sprog, som sparker til et fjerde sort får. Indtil videre har regeringen ikke forholdt sig til sagen.