Muslimske helligdage vinder frem i USA

New Yorks skoler føjer nu to muslimske helligdage til fridagskalenderen

Muslimske børn fejrer Eid el-Adha i forlystelsesparken på Coney Island nær New York.
Muslimske børn fejrer Eid el-Adha i forlystelsesparken på Coney Island nær New York. Foto: Jon Levy.

Alle elever i New Yorks offentlige skoler får fremover fri på de to vigtigste muslimske helligdage, eid al-fitr og eid al-adha. Det bekendtgør byens borgmester, demokraten Bill de Blasio, der har lovet at gøre New York til en mere tolerant og altfavnende storby.

New Yorks skoledistrikt er med 1,1 millioner elever USA's største, og det bliver nu et af ganske få offentlige skolesystemer i landet, der sætter muslimske helligdage på fridagskalenderen på lige fod med blandt andet den kristne jul og jødiske højtider såsom rosh hashanah og yom kippur.

Beslutningen er skelsættende for amerikanske muslimer, og Linda Sarsour, der er formand for Arab American Association (den arabisk-amerikanske forening) i New York og mor til tre skoleelever i byen, kalder den nye politik ”en sejr for vores børn og fremtidige generationer”.

”Muslimer er del af det stof, som dette land er vævet af,” siger hun.

Andre meningsdannere betegner det som en positiv særbehandling af muslimer.

”Hvis dette træk har til formål at 'respektere mangfoldigheden i New York', kan man ikke undlade at fundere over de andre religiøse grupper, hvis tro ikke bliver fejret af en statsstøttet institution,” påpeger skribenten Shawn Schuster i den evangelikale avis The Gospel Herald.

Ønsket om ligestilling af trossamfund er en voksende udfordring i USA. Også hinduer, taoister og andre særgrupper presser nu på for at få inkluderet deres helligdage i de offentlige fridagskalendere, og nogle store amerikanske skoledistrikter har i dag elever fra så mange forskellige trosretninger, at fuldgyldig religiøs ligestilling ville bringe antallet af undervisningsdage under de statslige mindstekrav.

”Når først du går ned ad den vej, er det meget vanskeligt at vide, hvor grænsen skal trækkes,” siger Charles Haynes, der er direktør for instituttet for religionsfrihed på Newseum museet i Washing-ton, til avisen USA Today.

Amerikanske folkeskoler og gymnasier har ikke lov til at promovere religiøse højtider, og fridage til religiøse helligdage har formelt set sekulære årsager, såsom et forventet højt fravær blandt lærere og elever.

Der findes ikke nøjagtige tal for, hvor mange af børnene i New Yorks offentlige skoler er muslimer, men en undersøgelse fra Columbia University vurderede i 2009, at det gælder cirka 12 procent af alle elever.

Borgmester Bill de Blasio bekendtgjorde den nye politik på en skole i Brooklyn-bydelen, hvor 36 procent af eleverne var fraværende, sidst eid al-adha fandt sted på en undervisningsdag.