Muslimske kvinder nægtede at trykke hånd med den norske kronprins

Tre kvinder med muslimsk baggrund afviste kronprins Haakons udstrakte hånd, da han i sidste uge besøgte norsk moské, der tidligere på måneden var udsat for et terrorforsøg

Zeliha Acar var en af de tre muslimske kvinder, som nægtede at tage imod kronprins Haakons udstrakte hånd, da han sidste torsdag besøgte Al-Noor-moskéen i Bærum. Da hun så det store presseopbud ved besøget, lagde hun hånden på hjertet som udtryk for respekt, siger hun til Vårt Land. –
Zeliha Acar var en af de tre muslimske kvinder, som nægtede at tage imod kronprins Haakons udstrakte hånd, da han sidste torsdag besøgte Al-Noor-moskéen i Bærum. Da hun så det store presseopbud ved besøget, lagde hun hånden på hjertet som udtryk for respekt, siger hun til Vårt Land. – . Foto: Heiko Junge/NTB/Ritzau Scanpix.

Den norske kronprins Haakon måtte tre gange strække armen frem og hurtigt hive den tilbage, da han i sidste uge besøgte Al-Noor-moskéen i Bærum nær Oslo.

Tre af de tilstedeværende kvinder ved det royale besøg nægtede nemlig at trykke hånd med landets kommende konge. Det skriver den norske tv-station NRK.

På en video fra besøget kan man se, hvordan de tre kvinder i stedet for at give kronprinsen hånden, lægger hånden på hjertet og bukker let.

Kronprinsen var på besøg for at vise sin støtte, efter at moskéen den 10. august var udsat for et terrorforsøg, som en ung norsk mand er sigtet for at stå bag.

Ifølge Waheed Ahmed, der er informationsansvarlig i Al-Noor-moskéen, var moskéens ledelse ikke klar over, at kvinderne ikke ønskede at give hånd til landets kommende konge.

”Vi ønskede ikke, at kronprinsen skulle havne i den situation, men vi vidste ikke, at de tre kvinder ikke ville give hånd. Vi beklager derfor til kronprinsen, at det skete,” siger han til NRK.

Ifølge Waheed Ahmed var lederne af Al-Noor-moskéen dagen før besøget til møde hos kongehuset, hvor forskellige scenarier for besøget blev drøftet.

”Håndtryk var ikke et tema, der blev taget op til mødet. Havde vi vidst, at kvinderne ikke ville hilse, havde vi informeret kronprinsen om det, men det var helt ukendt for os, at de ikke ville,” siger Waheed Ahmed til NRK.

Den 27-årige Zeliha Acar fra Islamisk Råd i Norge er én af de tre kvinder, som ikke gengældte kronprins Haakons håndtryk. Hun står fast på sin beslutning om, at hun ikke vil give hånd til mænd, som ikke er en del af hendes nærmeste familie.

”Jeg må forholde mig til det, jeg føler, er rigtigt. Det er en værdi, jeg har haft længe, og hvis jeg havde trykket hånd med kronprinsen, så havde jeg givet afkald på det,” siger Zeliha Acar til NRK.

Hun har ikke ønsket at kommentere moskéens undskyldning til kronprinsen, men uddyber over for avisen Vårt Land, at hun ikke havde nogen intention om at bringe kronprinsen i forlegenhed.

”Jeg havde hånden på hjertet, længe før han kom, så han forhåbentlig kunne forstå hintet for at undgå en pinlig situation,” siger hun og tilføjer, at selve situationen med Haakons fremstrakte hånd kun varede i to sekunder, og at ”det var ikke noget problem”.

De tre kvinders optræden har vakt harme i nogle kredse. Blandt andet har chef- redaktøren for den norske avis Dagen, Vebjørn Selbekk, i et opslag på det sociale medie Twitter kaldt beslutningen ”respektløs”.

”Jeg mener, det er respektløst, når kronprins Haakon må stå med hånden løst ude i luften, fordi en kvinde nægter at give ham et håndtryk,” skriver han blandt andet.

NRK har forsøgt at få en kommentar fra det norske kongehus, som er vendt tilbage uden direkte at kommentere hændelsen.

”Kronprinsen oplevede besøget i Al-Noor-moskéen efter terrorangrebet som stærkt, og at mødet med alle deltagerne var varmt og respektfuldt,” skriver kongehuset i et skriftligt svar til tv-kanalen.