Muslimske lande hilser dansk “koran-lov” velkommen

Den danske regerings lovforslag om forbud mod koran-afbrændinger er værdsat og et skridt i den rigtige retning, lyder det fra muslimske lande

Efter protester i en række muslimske lande, blandt andet som her i Karachi i Pakistan, kalder Pakistans udenrigsministerium nu Danmarks lovforslag for “et skridt i den rigtige retning” 
Efter protester i en række muslimske lande, blandt andet som her i Karachi i Pakistan, kalder Pakistans udenrigsministerium nu Danmarks lovforslag for “et skridt i den rigtige retning” . Foto: Rizwan Tabassum/AFP/Ritzau Scanpix.

Efter måneders fordømmelser og gentagne klager fra en række muslimske lande har Danmarks udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (Mod) i løbet af weekenden modtaget et takkebrev fra Mellemøsten. Ifølge tv-stationen al-Sumaria var Iraks udenrigsminister Fouad Hussein blandt de første til at reagere på den danske regerings ønske om at kriminalisere koranafbrændinger med straf for “utilbørlig behandling af genstande med væsentlig religiøs betydning”. 

I sin besked til Danmarks udenrigsminister skriver Fouad Hussein, at den irakiske regering “sætter pris på den danske regerings holdning og det juridiske skridt, der kriminaliserer afbrændingen - eller fornærmelsen - af den ædle Koran”. 

Muqtada al-Sadr, leder af den væbnede Sadr-milits, hvis medlemmer tidligere denne sommer angreb den svenske ambassade i Bagdad, erklærer på mediet X, tidligere kendt som Twitter, at han nu er parat til at indgå en meningsfuld og konstruktiv dialog med Danmark og Sverige. 

Om den danske regerings seneste tiltag skriver han: "Jeg modtager nyheden om kriminalisering af overgreb mod de hellige bøger med al min respekt og påskønnelse,” skriver han og drager en sammenligning mellem Islamisk Stat og dem, der afbrænder koraner ved at påpege, at begge grupper handler mod resten af menneskeheden.    

Også Kuwaits udenrigsminister sheik Salem al-Abdullah al-Sabah har reageret på den danske regerings tiltag, som han ifølge mediet Shouruk News omtaler som “et positivt skridt”. 

På det sociale medie X, tidligere kendt som Twitter, bekræfter Kuwaits udenrigsministerium, at Lars Løkke Rasmussen personligt informerede sheik Salem al-Abdullah al-Sabah om den danske regerings lovforslag. 

Ifølge Shouruk News sagde Lars Løkke Rasmussen til sin kuwaitiske kollega, at “den danske regering er meget opmærksom på spørgsmålet om koran-afbrændinger og, at Danmark er ivrig efter at opretholde venskabelige forbindelser og samarbejde”. 

Efter sin ros af den danske regering opfordrede sheik Salem al-Abdullah al-Sabah regeringerne i alle lande, hvor der afbrændes koraner, til at følge Danmarks eksempel med vedtagelse af forbud for at forhindre fornærmelse af religioner. 

Pakistans udenrigsministerium kalder Danmarks lovforslag for “et skridt i den rigtige retning”. 

"Pakistan har altid fastholdt, at vanhelligelse og afbrænding af hellige skrifter udgør en alvorlig handling af religiøst had, som ikke må tillades under dække af ytrings-, menings- og protestfrihed. Vi håber, at det skridt, som Danmark har taget i dag, vil kulminere i effektiv lovgivning for at dæmme op for vanhelligelsen af den hellige Koran og andre guddommelige bøger,” skriver Pakistans udenrigsministerium på sin hjemmeside ifølge mediet Russia Today. 

Formanden for Den Arabiske Ligas parlament, Adel bin Abdul Rahman Al-Asoumi, udtrykker ifølge mediet Iqna glæde over den danske regerings beslutning. 

Ifølge det tyrkiske dagblad Hürriyet har Danmark og Tyrkiet været i dialog om koran-afbrændingerne i næsten tre måneder. Referater fra forhandlingerne afslører ifølge Hürriyet, at de danske repræsentanter under forløbet sagde, at de skammede sig over koran-afbrændingerne og at hele sagen viser, at statsadministrationen er svækket. 

Ifølge Hürriyet havde Tyrkiet stor indflydelse på den danske regerings beslutning, og derfor anses lovforslaget af den tyrkiske ledelse som et skridt i den rigtige retning. 

“En sidste bemærkning," skriver det tyrkiske dagblad, "det bør ikke komme som en overraskelse, at Sverige, der også leder efter en udvej, vil tage et lignende skridt i den kommende tid.” 

Indtil videre er der ikke registreret nogen officiel iransk reaktion på det danske lovforslag. Iran har stået i spidsen i af kritikken mod Danmark og Sverige i løbet af sommeren. Både Irans åndelige leder ayatollah Ali Khamenei og Hizbollah, Irans forlængede militære arm i Libanon, har fremført indirekte trusler mod Danmark og Sverige ved at sige, at de nu er en del af “krigens hus”.