Myrdet fransk præst var en dynamisk fredens mand

Jacques Hamel havde været præst i 68 år og kunne ikke forestille sig et liv uden for præstegerningen. Han døde for en ung terrorists kniv, mens han forrettede sin sidste gudstjeneste

På billedet ses Jacques Hamel, som blev dræbt af islamiske terrorister tirsdag morgen, da han forrettede gudstjenesten for fem sognebørn.
På billedet ses Jacques Hamel, som blev dræbt af islamiske terrorister tirsdag morgen, da han forrettede gudstjenesten for fem sognebørn.

Et hjertensgodt menneske. Beskrivelsen vender tilbage igen og igen, når Jacques Hamels nærmeste skal beskrive den 85-årige præst, som blev dræbt af islamiske terrorister i sin kirke i Saint-Etienne-du-Rouvray tirsdag formiddag.

”Han var et godt menneske, enkel og ligetil og meget påskønnet af folk. Han gennemførte stadig vielser og begravelser. Han havde viet sit liv til at hjælpe andre,” siger Auguste Moanda-Phuati, præst i Saint-Etienne-du Rouvray-sognet, hvor Jacques Hamel var hjælpepræst, til avisen Le Figaro.

”Han overraskede alle, fordi han var så dynamisk. Han var lidenskabeligt engageret i alt det, han foretog sig,” resumerer Philippe Maheut, præst og talsmand for ærkebiskoppen i Rouen, der gennemførte mindehøjtideligheden for Jacques Hamel i katedralen i Rouen tirsdag eftermiddag, få timer efter det terrordrab, der kostede præstekollegaen livet.

Fader Jacques blev født i 1930 i Damétal, en arbejderforstad til Rouen. Han blev præsteordineret i 1958 og virkede som præst i blandt andet Cléon, en arbejderby i Normandiet.

Da han i 2005 nåede pensionsalderen for præster, 75 år, valgte han at forlade sit præsteembede, men han fortsatte som hjælpepræst i Saint-Etienne-Du Rouvray. Det var her, han fejrede sit 50-års jubilæum som præst i 2008.

”Det var som om, at han var holdt op med at ældes,” siger Philippe Maheut til dagbladet Le Figaro.

”Jeg er stadig frisk og rørig og kan stadig yde noget,” sagde han selv.

Det første kirkelige offer for Islamisk Stat i Europa var engageret i den tværreligiøse dialog i hjembyen i Normandiet og havde nære kontakter med byens øvrige trossamfund, deriblandt byens moské.

”Jacques Hamel var en ven af moskéen, og vore trossamfund arbejdede ofte sammen. Især efter det første attentat i Frankrig mod Charlie Hebdo for 18 måneder siden har vi haft adskillige møder i den tværreligiøse komité i byen, og vi talte ofte sammen. Han var en fredens, en troens mand. Han ofrede sit liv for andre,” siger Mohamed Karabila, formand for det De Franske Muslimers Regionalråd.

I sit sidste indlæg i sognebladet den 20. juni udtrykte den 85-årige præst ønsket om, at ”vi i disse tider kan høre Guds opfordring til at passe på denne verden og skabe en mere menneskelig og broderlig verden, hvor vi end lever”.

Og til de, der spurgte ham, om han snart ville træde tilbage og nyde sit otium, svarede han:

”Jeg vil arbejde til min sidste time”.

Han blev dræbt, mens han forrettede gudstjenesten for fem sognebørn tirsdag morgen, da to unge islamiske terrorister trængte ind i kirken gennem en bagdør, sprang op på alteret og derefter tvang Jacques Hamel ned på knæ, inden de skar halsen over på ham. En mandlig kirkegænger blev alvorligt såret under et lignende drabsforsøg, mens to nonner blev lettere såret. En tredje nonne flygtede og slog alarm.

”Jeg tror, han selv ville have set det som en ærefuld død at udånde, mens han forrettede gudstjenesten,” siger en præst i nabosognet Sotteville-les-Rouen til fransk presse.