Prøv avisen

Nøgenmalerier flyttet fra hollandsk rådhus

Debatten om censur og islam fortsætter i Holland. - Foto: Claudia Meyer

To malerier af nøgne kvinder er blevet flyttet fra et rådhus i Holland efter klager fra både muslimske og ikke-muslimske borgere. Det giver nyt brændstof til kritikerne, der mener, at Holland indskrænker kunstneres frihed

I den hollandske by Huizen øst for Amsterdam har man flyttet to malerier, der skildrer afklædte kvinder.

Malerierne blev fjernet fra venteværelset på byens rådhus til et mindre offentligt sted efter klager fra både muslimske og ikke-muslimske borgere, skriver Reuters.

På rådhuset oplyste man, at det ikke handler om censur. Derimod har man ønsket at give borgere med forskellige holdninger til nøgenhed et frit valg.

Forarget kunstner
Men kunstneren bag malerierne, den hollandske maler Ellen Vroegh, er langt fra enig.
 
Hun mener selv, at hun er det seneste offer for Hollands øgede sensitivitet omkring islam. Især efter at en tegner var blevet anholdt i sidste uge, på grund af mistanken om, at han krænkede muslimer med sine provokerende tegninger.

- Jeg føler mig diskrimineret. Det er virkelig gået for langt. Skal hollænderne nu integrere sig i deres eget land? Snart bliver kunst brændt på bålet, siger Ellen Vroegh til dagbladet De Telegraaf.

I marts vakte den hollandske højrefløjspolitiker Geert Wilders muslimernes vrede med sin korankritiske film, hvor han anklager en million muslimer, der bor i Holland for at være en sikkerhedstrussel.

Og den hollandske filminstruktør og islamkritikker Theo van Gogh blev myrdet af militante muslimer i 2004.