Når en mand hader kvinder så meget, at nogle af dem må dø

For to uger siden dræbte canadieren Alek Minassian 10 mennesker, da han kørte en varevogn ind over fortovet på Yonge Street i Toronto. Otte af de dræbte var kvinder. Noget tyder på, at det var med vilje. Kvinderne skulle undgælde for Minassians oplevelse af at være en forsmået og afvist mand uden sexappeal – en af de såkaldte incels, som de selv kalder sig

Mange spekulerer i, at den 25-årige Alek Minassian (nummer to fra venstre på tegningen fra et retsmøde) var drevet af et ønske om at tage hævn over kvindekønnet, da han den 23. april brugte en hvid varevogn til at slå 10 mennesker ihjel i Toronto. Otte af de dræbte var kvinder. –
Mange spekulerer i, at den 25-årige Alek Minassian (nummer to fra venstre på tegningen fra et retsmøde) var drevet af et ønske om at tage hævn over kvindekønnet, da han den 23. april brugte en hvid varevogn til at slå 10 mennesker ihjel i Toronto. Otte af de dræbte var kvinder. – Foto: Alexandra Newbould/The Canadian Press/AP/Ritzau Scanpix

Han kendte dem ikke i forvejen. Alek Minassian. Han vidste ikke, at 30-årige Anne Marie D’Amico havde langt, mørkt hår og arbejdede i et investeringsfirma, men brugte en stor del af sin fritid som frivillig inden for tennissporten. Eller at 45-årige Renuka Amarasingha var på vej hjem fra sin første dag i et nyt job som sundhedsmedarbejder på Torontos distriktskole, da han pløjede hende ned med sin hvide varevogn om eftermiddagen for 14 dage siden på fortorvet ved Yonge Street i den canadiske storby.

Alek Minassian kendte heller ikke de øvrige otte mennesker, som han dræbte med varevognen. Men noget tyder på, at det ikke var tilfældigt, at 8 ud af 10 ofre var kvinder. Politiet har ikke udtalt sig om motivet til angrebet, men mediernes afsløringer i de forløbne to uger peger på, at Alek Minassian, den 25-årige mand med det armensk klingende navn, havde et anstrengt, måske ligefrem hadefuldt forhold til kvinder.

”Det er mit indtryk, at han har haft ret mange udeståender med kvinder,” siger Jim Warmington, skribent på tabloidavisen Toronto Sun, der har dækket sagen intenst.

I en artikel i Toronto Sun refererer Jim Warmington en kilde i fængslet for at have talt med Alek Minassian om angrebet. Minassian skulle angiveligt have sagt, at det skete, fordi ”han hader mennesker, der nægter ham sex”, og at han ”ikke føler anger”.

Udtalelserne understøtter andre tegn på kvindehad hos Minassian. Blandt de spor, medierne hæfter sig ved, er først og fremmest et opslag, som canadieren lagde på Facebook samme dag, som han foretog sin dødskørsel. Teksten lyder kryptisk for udeforstående, men er en direkte henvisning til et netværk af mænd, incels, som mener, at de bliver forsmået og nægtet sex af kvinder – noget, de ellers mener at have krav på og derfor kan tillade sig at hævne, når det ikke sker. Incel er mændenes eget slang- udtryk for at være ”involuntary celibates” – i ufrivilligt cølibat.

”Soldat (rekrut) Minassian infanteriet 00010 ønsker at tale med Sgt 4chan. C23249161. Incel-oprøret er allerede begyndt. Vi vil vælte alle chads og stacys. Alle hylder den fuldendte gentleman Elliot Rodger”, stod der i Minassians opslag, som nu er fjernet fra Facebook.

Repræsentanter fra Facebook har ifølge en række udenlandske medier bekræftet, at opslaget stammer fra Minassians Facebook, og politiet i Toronto har også antydet, at det mener, at teksten er ægte.

Det er ordene incel, chads, stacys og Elliot Rodger, der giver et dystert fingerpeg om, hvad der kan have været Alek Minassians motiv til at foretage det værste massedrab i Totonto i de seneste 30 år. Ordene hører hjemme i det grumsede miljø blandt mænd, der mener, at de bør have herredømmet over kvinder, og som bruger internettet til at udveksle hånende og nedværdigende meninger om kvinder, ofte iblandet opfordringer til fysisk og seksuel vold. Ludere er et hyppigt skældsord.

Ifølge rettighedscentret Southern Poverty Law Center i Alabama, USA, der følger hadefulde grupperinger mod alt fra race til køn, er incel en af de nyeste former for kvindehad.

De mænd, der identificerer sig som incels, opdeler verden i to slags mænd: chads og incels. Chads er de flotte attraktive mænd, som er født til at charmere og score kvinder. Incels er derimod de evige tabere i det romantiske spil; mænd, hvis gener betyder, at de er født uden chancer hos kvindekønnet. Og slet ikke hos de smukke kvinder (stacys), som til hver en tid vil foretrække en chad.

”Der er bestemte forhold, som kan være genetisk bestemt – for eksempel skaldethed – som du ikke kan kontrollere, og de forhold vil forhindre dig i at finde en kvinde. Som samfund må vi anerkende det faktum, at hvis nogen må undvære kærlighed eller sex et helt liv, er det meget svært for dem,” siger Jack Peterson fra incel-miljøet til den canadiske nyhedsstation Global News, der har ændret hans navn.

”Jack Peterson” tager afstand fra vold og mord, og han ”kan ikke udstå” Minassian, siger han, men han erkender også, at der er dele af incel-miljøet, som hylder og forsvarer brugen af vold. Senest Minassian med sit angreb og hyldesten af ”den fuldendte gentleman Elliot Rodger”.

Elliot Rodger har indtil nu stået som det mest skræmmende eksempel på en incel. I 2014 dræbte han som 22-årig seks mennesker og sårede yderligere 14 ved et masseskyderi i Californien. Han skrev et manifest, hvor han bebrejdede kvinder sin ensomhed og den kendsgerning, at han stadig var jomfru. Elliot Rodger døde af et skudsår, han angiveligt havde påført sig selv.

”Jeg er den perfekte fyr og alligevel giver

du dig hen til disse afskyelige mænd i stedet for mig, den fuldendte gentleman,” står der ifølge Southern Poverty Law Center i hans manifest, ”My Twisted World” (Min fordrejede verden).

Siden har Elliot Rodger været en form for martyr i incel-miljøet, og allerede nu – før retssagen mod Minassian er begyndt, og det viser sig, om politiets efterforskning vil føre til egentlige beviser for kvindehad som et motiv – er den 25-årige canadier blevet en ny helgen for de mest ekstreme typer.

”Jeg ler ved normiernes død. (En normie er slang for en gennemsnitlig og kedelig person, red.). De vil dø, mens vi overlever. Vi incels lever inden døre det meste af vores tid, så der er ingen måde, vi kan blive ofre for et angreb på. Men normierne må leve i frygt resten af deres liv. De kan ikke gå i skole, i indkøbscentret eller til stævnemøde uden at frygte et nyt angreb. Og de bør frygte det. For det er det, der sker, når man efterlader os uden kærlighed eller selskab,” skriver flere brugere under navnet Crustaciouse på internettet ifølge Southern Poverty Law Center.

Hvordan Alek Minassian endte som en tilsyneladende begejstret tilhænger af Elliot Rodger og incel-bevægelsen, er der foreløbig kun få og spredte oplysninger om.

Siden 1998 har han boet med sine forældre og sin bror i et solidt rødt murstenshus i et middelklassekvarter i Richmond Hill, lidt nord for Toronto, hvor naboerne taler pænt om familien, men også bemærker, at Alek Minassian var en usædvanlig dreng.

”Han var stille, altid hjemme, og altid sammen med sin far,” fortæller naboen Ramak Askara til avisen The Globe and Mail.

En dame i nabolaget hæfter sig ved, at forældrene var overdrevent beskyttende over for de to drenge og ikke lod dem lege frit. Nogle gange holdt de endda Aleks bror i kraven, siger hun til den canadiske avis National Post:

Torontos indbyggere har forsøgt at stå sammen i sorgen og chokket over drabet på 10 mennesker i en af byens forstæder. Her føjer en mand en ny mindehilsen til de mange, der allerede er placeret på Mel Lastman Torvet, som ligger lige bag Yonge Street, hvor den 25-årige Alek Minassian gik amok med en varevogn. –
Torontos indbyggere har forsøgt at stå sammen i sorgen og chokket over drabet på 10 mennesker i en af byens forstæder. Her føjer en mand en ny mindehilsen til de mange, der allerede er placeret på Mel Lastman Torvet, som ligger lige bag Yonge Street, hvor den 25-årige Alek Minassian gik amok med en varevogn. – Foto: Frank Gunn/The Canadian Press/AP/Ritzau Scanpix

”De var ikke o.k. De var et ældre ægtepar, men de tog sig af drengene, som om de var babyer,” siger naboen, Elaha Jamal.

I et interview med en lokal avis i 2009 fortæller Alek Minassians mor, at hun har en søn med en form for autisme, men hun nævner ikke sønnens navn, så det er uvist, om det er Alek eller hans bror, hun mente.

Minassian er et armensk navn, men der er ingen officielle oplysninger om, hvorvidt familien oprindeligt stammer fra Armenien, eller om den er kristen som det store flertal i Armenien.

Fra femte klasse gik Alek Minassian på Thornlea Secondary School blot otte kilometer fra det sted, hvor han kørte amok med varevognen. Også her bliver han beskrevet som meget stille og indadvendt af tidligere klassekammerater. En pige fra gymnasiet, Nikki Feinstein, siger til The Globe and Mail, at Minassian var bange for piger og i det hele taget meget genert.

Efter studentereksamen læste og arbejdede Minassian med computervidenskab og it i syv år ved universitetet Seneca College. Udtalelser fra medstuderende gengiver billedet af en sky, ung mand, men også en særdeles dygtig og nørdet ung mand. I sin tid på Seneca udviklede Minassian blandt andet en app, som kunne hjælpe brugerne med at finde parkering i Toronto.

Det canadiske militær har bekræftet, at Minassian blev indrulleret i hæren i august sidste år og deltog i samme grundtræning som alle andre nye rekrutter. Efter 16 dage bad han dog om at blive fritaget og hjemsendt. De øvrige rekrutter beretter samme historie som alle andre, der har haft kontakt med Minassian: Han gjorde ikke meget væsen af sig og blandede sig ikke med nogen.

Det er lykkedes Jim Warmington fra avisen Toronto Sun at få kontakt til flere ansatte i det fængsel, hvor Minassian nu sidder varetægtsfængslet, og de beretter, at han kun svarede delvis på de spørgsmål, han blev stillet af lægerne om sit liv og baggrund.

Da han blev spurgt, om han har en kæreste, var svaret et kort ”nej”. På et opfølgende spørgsmål om, hvorvidt han havde prøvet at have et stævnemøde, var svaret igen ”nej”. Derefter blev han spurgt, hvornår han sidst havde inviteret en kvinde i byen: ”I 2012 – og hun sagde nej.”

Ifølge Toronto Suns kilder talte Alek Minassian godt om sin barndom. Han sagde, at ”han havde haft en god barndom” og ”ikke ønskede at ændre noget”.

Christian Groes, antropolog og køns-forsker ved Roskilde Universitet, ser incel-bevægelsen som et forsøg på at gøre op med ligestillingen og den seksuelle frigørelse. Begge forhold har øget konkurrencen mellem mændene (og kvinderne), når det gælder om at sikre sig en partner.

”Før i tiden var mange relationer bestemt på forhånd. I dag har vi et magtspil baseret på udseende og penge, og i den konkurrence er disse mænd, incels, taberne. Der er et seksuelt hierarki, hvor de hele tiden ligger nederst,” siger han.

Det er ikke nødvendigvis logisk. Mange incels ser ikke hverken værre eller bedre ud end så mange andre mænd, men der kan være andre faktorer, som gør det svært for dem at tiltrække kvinder, og det skaber enorme frustrationer, pointerer Christian Groes.

”De er vokset op med at få at vide, at vi har et lige og frit samfund, hvor alle har samme chancer for at klare sig godt, også i forhold til det andet køn. Sådan er det bare ikke i virkeligheden. Der er en ulighed i det seksuelle system: Det er ikke alle, der har adgang til alle. Nogle kvinder og mænd har større seksuel kapital end andre. Så man bliver stillet noget i udsigt – at hvis man er et godt og ordentlig menneske, så skal man nok finde en kæreste og få et romantisk forhold – men det sker ikke. Frustrationen er meget, meget bred, og mange mænd oplever den,” siger han.

Efter Christian Groes’ mening er angrebet i Toronto terror. Den ideologi, der ligger bag incel-kulten, er absurd med sit konservative og vulgært romantiske kvindehad, men den er sammenhængende og totalitær i sit væsen.

”Den retter sig mod nogle grundlæggende værdier i vores samfund, snarere end konkrete personer. Incels hader kønnenes frihed og seksualitetens magtspil i det moderne kapitalistiske samfund, som efter deres mening gør dem til taberne,” siger han.

Talli Ungar Felding er sexolog og psykolog ved Psykologisk Center i Brønshøj og har i mange år arbejdet med unge med personlighedsforstyrrelser og antisociale symptomer. Hun understreger, at hun ikke kender den specifikke sag tilstrækkeligt til at kunne udtale sig om Alek Minassian, men at det er hendes generelle erfaring, at mænds had til kvinder meget ofte bunder i, at de er blevet ydmyget af deres mødre.

”Det er udbredt at tænke på kvinden som det svage køn og manden som det stærke. Men i forhold til en lille dreng er moderen ikke den svage, men den stærke part. Hvis man har haft en mor, der har brugt magt og ydmyget en, kan det lægge grunden til et had mod kvinder,” siger hun.

Talli Ungar Felding peger på, at de fleste teenagere og unge mænd sagtens kan tåle en ulykkelig kærlighed, men at afvisninger har en tendens til at slå hårdere igennem, hvis man allerede har oplevet svigt fra moderen.

”Så føjer en ny kvindes afvisning sig ind i moderens ydmygelser og føles meget værre,” siger hun.

Amerikaneren Hunt Ethridge, der er ekspert i dating og parforhold, følger også incel-bevægelsen og haft nogle af dens medlemmer som klienter. Han sammenligner dem i kvindemagasinet Glamour med ræven i Æsops fabel: Den kan ikke nå rønnebærrene, derfor overbeviser den sig selv om, at de er sure, og at han slet ikke har lyst til dem.

”Det er et psykologisk kneb. Du kan ikke gå gennem livet i bevidstheden om, at du ikke er god nok, så du finder en måde at gøre dig selv til offer på,” siger han til Glamour.

Hunt Ethridge forklarer til Glamour, at mange incels er ekstremt narcissistiske og anser sig selv for at være andre mænd overlegne i enhver henseende. Det er derfor, frustrationen og vreden får frit løb, når de opdager, at disse – efter deres mening ubetydelige – mænd har meget lettere ved at få kærester, end de selv har. Så føler de sig snydt.

En kvinde, der skriver under navnet Rebecca Freeman på spørgesiden Quora, har efter eget udsagn tidligere været en del af incel-miljøet og forsøgt at skabe mere åbenhed og accept af problemet med at finde en kæreste. Hun advarer mod at forklare alt med seksualitet.

”Det er værd at huske, at Adolf Hitler havde en partner. Det samme har mange kendte seriemordere og voldtægtsforbrydere haft. De var ikke farlige på grund af seksuel frustration eller manglende evne til at finde sig til rette. De var ganske enkelt onde mennesker,” skriver hun.

Alek Minassian blev kortvarigt fremstillet for en dommer den 24. april og varetægtsfængslet. Næste retsmøde er planlagt til den 10. maj.