Prøv avisen
Organhandel

Når en nyre er det eneste, de fattige har at sælge

Mens vi ofte har hørt om illegal asiatisk organhandel, er den mellemøstlige kommet frem i lyset. "”Ingen bliver tvunget til at sælge deres organer. De bliver lokket. Med løfter om penge," siger ekspert. Illustration: Morten Voigt.

På verdensplan er der for få lovlige transplantationer i forhold til behovet. Det driver den ulovlige organhandel, hvor både de, der sælger, og de, der køber organer, er desperate. Det er især de svageste og fattigste flygtninge i Mellemøsten, der bliver franarret nyrer på baggrund af falske løfter

”Helbredet er det eneste, fattige mennesker har at sælge – jeg solgte mit,” siger Abu Ahmed, hvis ansigt man ikke kan se på den video, der er fotograferet af ham et sted i Libanons hovedstad, Beirut, sidste år.

Til gengæld løfter han op i sin T-shirt og viser kameraet arrene på sin krop. Abu Ahmed har solgt sin ene nyre. Og han er blevet narret.

Abu Ahmed er flygtet til Libanon fra byen Homs i Syrien. Som hundredtusinder andre er han og familien illegalt i Libanon og bor i et område i Beirut med stor koncentration af fattige, arbejdsløse syriske flygtninge. Hver nat jager Abu Ahmed rotterne fra at angribe sine sovende børn, fortæller han.

En dag blev Abu Ahmad lovet 5000 dollars, omkring 33.000 kroner, for sin ene nyre. En sum penge, der ville kunne løse familiens akutte situation. Han fik et forskud på 1000 dollars, men blev snydt for resten. Efter at havde bragt Abu Ahmed til den klinik, hvor hans nyre blev fjernet, forsvandt mægleren som dug for solen. Hans telefonnummer var blevet nedlagt, og syreren var alene med smerten.

”Jeg måtte bruge alle de penge, jeg havde fået, til smertestillende medicin. Der blev intet tilbage,” fortæller han grædefærdig på videoen, der er del af en længere udsendelse om organtyveri blandt syriske flygtninge, produceret af det tyrkiske statslige tv, TRT.

Abu Ahmed er ikke den eneste syriske flygtning, der har oplevet at blive franarret sin ene nyre med løfter om alt fra store penge til en plads på en illegal transport til Europa.

Næsten enslydende historier om, hvordan de svageste og de fattigste bliver franarret deres organer med falske løfter, er de seneste år dukket op blandt syriske flygtninge i Libanon, i grænseområdet mellem Syrien og Tyrkiet og i irakisk Kurdistan. Organopkøberne opererer også i Egypten, hvor de, der sælger deres organer, oftest er afrikanske flygtninge og migranter, der opholder sig illegalt i Egypten.

Omfanget af denne lyssky handel kan ikke angives med nogen form for nøjagtighed. FN har for eksempel hverken kunnet af- eller bekræfte den propagandalignende påstand, som generaldirektøren for det syriske retsmedicinske institut, Hossein Noufel, rejste i 2016, da han sagde, at det syriske regime havde informationer om, at illegale operationer på syriske flygtninge i flygtningelejre i nabolandene havde resulteret i at ”mindst 18.000 organer var blevet solgt på det internationale illegale organmarked”.

En af dem, der har forsøgt at kortlægge organhandlen i Mellemøsten, er Campbell Fraser fra Griffith Universitet i Brisbane, Australien. Han har blandt andet været i Egypten og i irakisk Kurdistan for at studere fænomenet. Forskeren forklarer, at der er mange syrere blandt dem, der sælger deres organer, og at han i Kurdistan også har mødt mange desperate, fattige irakere, der sælger deres organer. Han har også observeret syriske flygtninge, der er blevet bragt til Egypten for at gennemgå operationen for at få fjernet en nyre der. Ofte med et forgæves håb om, at pengene fra organsalget kunne købe dem en smugling til Europa.

”Ingen bliver tvunget til at sælge deres organer. De bliver lokket. Med løfter om penge. Jeg har set, hvordan unge – især unge mænd – er så desperate for at få penge, at de aktivt leder efter nogen, der vil købe deres organer, også selvom de får 3000-4000 dollars for en nyre, der sidenhen bli-ver solgt for måske 100.000-175.000 dollar,” forklarer Campbell Fraser.

Egypten er det sted i Mellemøsten, hvor der foregår mest organhandel, siger han:

”Jeg har interviewet flere end 200 mennesker, der over de seneste 10 år er rejst til Egypten for at købe organer. Køberne falder i to grupper: De meget velhavende, der kommer fra lande, hvor det ikke er muligt at få en transplantation overhovedet, og de mindre velhavende, der kommer fra vestlige lande, men som af forskellige grunde er blevet afvist af deres eget system. De, der sælger deres organer i Egypten, er primært migranter eller flygtninge. Sjældent egypterne. De fleste af dem, der køber organer i Egypten, er udlændinge: arabere, tyrkere og europæere – også danske, mens mange af dem, der køber nyrer i Kurdistan, er velhavende irakere og udlændinge fra de rige arabiske Golfstater.”

Fortjenesten på organsalget kan meget vel ende i lommerne på en organisation, der har kontrol med en flygtningelejr fyldt med fattige, desperate flygtninge, forklarer Campbell Fraser. Han har dokumenteret tilfælde, hvor den islamistiske, syriske al-Nusra-front stod bag de lokkende tilbud om penge for en nyre. I mange tilfælde har den type organisationer forbindelse med internationale kriminelle netværk og terror. Andre gange er det de læger, der er involveret i operationerne, der stryger en stor fortjeneste, forklarer den skotsk-australske forsker.

”Man kan sammenligne organhandel med menneskesmugling, sexhandel og moderne slaveri. Det burde man gøre. Men organ-handel er også anderledes, for både de, der sælger, og de, der køber organer på det sorte marked, er desperate. De, der sælger, ser det som den eneste mulighed for at skaffe penge. I Libanon er det tilfældet for mange syriske flygtninge lige for tiden. De, der køber organer, vil betale hvad som helst for deres videre liv, og derfor tager de chancen med ulovlige organer,” siger Campbell Fraser.

Det internationale samfund er klar over, at fænomenet findes i alle verdensdele og slet ikke er kortlagt nok. FN anslår, at omkring hver tiende transplantation af nyrer og lever, der finder sted verden over, sker med illegale organer, det svarer til mindst illegale 1200 transplantationer om året.

Ved en international konference om opbygningen af et legalt internationalt transplantationsnetværk, der blev holdt i Antalya i Tyrkiet i oktober sidste år, forklarede og fordømte generaldirektøren for FN’s Verdenssundhedsorganisation, WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, fænomenet:

”Afstanden mellem udbud og efterspørgsel danner grobund for organhandel, der er en overtrædelse af menneskerettighederne og sætter donorernes liv og folkesundheden i fare. Fattigdom og nød tvinger mennesker til at sælge deres egen krop. Migranter og flygtninge er særligt sårbare grupper. Jeg opfordrer hermed landene til at samarbejde og standse kommerciel udnyttelse af menneskers behov for transplantationer og at standse transplantationsturisme.”